maandag 28 mei 2012

Zon: goed voor vitamine D



Hoewel het vanaf morgen weer wat gaat afkoelen, blijft de zon nog wel krachtig stralen. De zomer komt er echt aan. En hoewel het heerlijk is om op het strand te gaan liggen, op een terrasje neer te strijken of in het park te picknicken: de zon heeft voor- en nadelen. Iets om rekening mee te houden dus.

 

Vitamine D
Een voordeel van vertoeven in de zon, is dat de huid onder invloed van UV-stralen zelf vitamine D aanmaakt. Deze vitamine wordt ook wel de zonne- of geluksvitamine genoemd. Vitamine D is een belangrijke vitamine voor botten, tanden en spierweefsel, maar ook je humeur. Tijdens de zomer maak je de vitamine aan om in de winter – wanneer de dager korter zijn – dit te gebruiken voor je goede humeur. Echter is na de winter het vaatje behoorlijk leeg, waardoor de bekende voorjaarsdip kan ontstaan. Om de aanmaak van vitamine D in de huid optimaal te benutten zou je een kwartier onbeschermd in de zon moeten wandelen of zitten.

Tekort
Toch hebben heel veel mensen een vitamine D tekort. Dat kan verschillende oorzaken hebben – zoals leeftijd of leefomstandigheden – maar het komt ook doordat we de huid moeten beschermen met een hoge factor antizonnebrandcrème. Deze beschermt de huid tegen zonnebrand door UV-stralen van de huid te weren. Hierdoor wordt er veel minder vitamine D in de huid aangemaakt. En dat is jammer. Gelukkig zijn er echter voedingssupplementen te krijgen. En wanneer de zonkracht niet heel sterk is, kun je best een kwartiertje zonder antizonnebrandcrème op de fiets een boodschap doen.

Zonkracht
Maar wat is die zonkracht nu precies? Zonkracht wordt uitgedrukt in Nederland in een cijfer van 1 tot en met 8. Dit cijfer geeft aan hoeveel UV-straling het aardoppervlak bereikt. UV-straling neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert daarom met de seizoenen en het moment van de dag. Ook de mate van bewolking is belangrijk voor het bepalen van de zonkracht. Hoe meer bewolking, hoe minder UV-stralen de aarde bereiken. Hoe hoger de zonkracht, hoe groter de kans op huidverbranding. Gebruik op dagen met een hoge zonkracht daarom een antizonnebrandcrème met een hoge factor, draag beschermende kleding op het heetst van de dag en blijf bij voorkeur zo veel mogelijk in de schaduw.

Zon verstandig
Het is dus belangrijk om verstandig met de zon om te gaan. Verbranden is namelijk heel gevaarlijk voor de huid. Het kan namelijk huidkanker veroorzaken. Vooral kinderen die verbranden hebben een grotere kans om op latere leeftijd huidkanker te ontwikkelen. Neem de zonregels daarom goed in acht, vooral voor kinderen. Maar ja… die vinden insmeren vaak helemaal niet leuk! Maak er dan eens een spelletje van. Of laat ze jou meehelpen met insmeren. En weet: een goed voorbeeld doet goed volgen.

Geniet!
Maar het allerbelangrijkste is: geniet. Vooral met Nederlandse zomers weet je maar nooit hoe lang het mag duren. Geniet, en zon met mate. Heerlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.