maandag 10 september 2012

Do you read, speak and understand English?



We kijken naar Amerikaanse films, luisteren naar Britse muziek en lezen Harry Potter in de originele taal. Nederlandse zangers en zangeressen maken liedjes in het Engels, omdat het lekker klinkt of om te proberen door te breken over de grens. Engels is een taal waar we niet omheen kunnen. Vooral niet in de media. Het is dus belangrijk om deze taal te leren.




Les op school
Nu krijgen kinderen op school steeds eerder Engelse les. Op de basisschool begint het met woordjes leren en uitspreken, op de middelbare school met lezen, schrijven, spreken en begrijpen tijdens de Engelse les. Oefening baart kunst – dat geldt eigenlijk voor alles – en als je een beetje moeite hebt met het leren van een taal, zijn er verschillende manieren om het te leren.

Zonder ondertiteling
Heb je zelf of je kind moeite met het leren van Engels? Kijk dan eens een favoriete film zonder ondertiteling en probeer te luisteren naar de dialoog. Je hoeft het niet woord voor woord te begrijpen, als de grote lijnen maar duidelijk zijn. Met dvd of blu ray is het natuurlijk makkelijk om de ondertiteling uit te zetten. Maar je kunt natuurlijk ook naar leuke programma’s kijken op de BBC. Begin simpel: kies geen politiek debat uit of een film met veel technische termen, maar een kinderprogramma of sitcom, waar normaal Engels in wordt gesproken.

Vertaal & Schrijf
Ben je fan van een artiest die in het Engels zingt, probeer dan eens een songtekst te vertalen. Al dan niet met behulp van het woordenboek. Door te vertalen leer je beter naar de teksten te luisteren, waardoor je het nog meer zult begrijpen. Probeer ook zelf korte stukjes in het Engels te schrijven. Maar bijvoorbeeld een weblog in het Engels (bijvoorbeeld op tumblr.com) of ga Twitteren in het Engels.

Lees een Engels boek
Op de middelbare school kom je er niet onderuit: Engels lezen. Maar ook kun je samen met je kind alvast Engelse boeken (voor)lezen. Vooral kinderboeken of jeugdromans, bijvoorbeeld Harry Potter, lenen zich hier goed voor. Lees eerst het hoofdstuk door (of de bladzijde) en bedenk dan wat je precies gelezen hebt. Zoek alleen woorden op die je echt niet begrijpt en probeer zo veel mogelijk gewoon door te lezen. Zo kun je vaak uit de context opmaken wat er bedoeld wordt, zonder precies te weten wat het letterlijk betekent.

Maak fouten
Van fouten leer je. Wees dus niet bang om fouten te maken en maak ze gewoon. Vraag wel aan anderen om je te verbeteren, anders leer je er nog niets van.

The life of Erica
Omdat ik graag met mensen over de wereld communiceer, is het belangrijk goed Engels te kunnen. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik goed Engels kan, maar dat ik ook vaak nog foutjes maak. Dat is geen schande, zo leer ik iedere dag ook nog wat bij. En dankzij de Engelstalige vrienden op Twitter ben ik een Engelstalig verhaal begonnen. Het vervolgverhaal gaat over Erica, een meisje van 17 dat op het punt staat een kindje te krijgen. Hoe ze daarmee omgaat kun je lezen op coegie.tumblr.com/erica. Het verhaal is voor tieners van 14 jaar en ouder. Handig als je Engelse teksten wilt lezen van een Nederlandse schrijfster, want via de knop Q&A with me! kun je vragen stellen – en dat mag natuurlijk gewoon in het Nederlands. Veel leesplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.