maandag 1 oktober 2012

4 oktober Dierendag



Het is bijna zover, nog 3 nachtjes slapen en dan is het Werelddierendag. De dag waarop je je huisdier extra verwend met een blikje vis, een nieuw speeltje in de kooi of een lekker stukje vlees. Ook wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het leed van dieren in de wereld. Weet je dat we Dierendag nog helemaal niet zo lang vieren?




Dierendag sinds 1930
Dierendag bestaat pas sinds 1930, maar werd bedacht in 1927. De Tsjechische Ilse Winter schreef in dat jaar namelijk een brief aan Margaret Ford, de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming, in London. In de brief stelde Ilse voor om een speciale dag voor dieren te hebben. Het idee werd meteen goed ontvangen en ook een voorstel voor de datum. Nadat in 1929 tijdens een internationaal congres van dierenbeschermingsverenigingen was aangenomen dat deze dag inderdaad geschikt was voor een Werelddierendag werd op 4 oktober 1930 voor het eerst dierendag gevierd.

Franciscus van Assisi
De dag – 4 oktober – is niet uit de lucht komen vallen. Op 4 oktober herdenkt de Katholieke Kerk namelijk Franciscus van Assisi, een religieus man die opkwam voor het lot van de minderbedeelden (zoals zieken, zwervers en mensen in armoede) en vooral dieren. De sterfdag van deze oprichter van de Kloosterorde van de Franciscane is 4 oktober 1226. Als eerbetoon aan deze man kozen Margaret en Ilse 4 oktober als de dag voor Werelddierendag.

Aandacht voor dieren
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gebruiken dierenactivisten en andere dierenbeschermers 4 oktober uit om aandacht te vragen voor hun werk. Dierendag leent zich uitstekend om aandacht te vragen voor dieren in nood. Ook worden er speciale projecten op scholen georganiseerd om zo meer aandacht te geven aan dieren.

Dierendag: verwen je huisdier
Natuurlijk is Dierendag ook een dag waarop je je huisdier extra mag verwennen. Nu wordt dat bij mij thuis best wel lastig, want het is iedere dag eigenlijk wel Dierendag… Vorige week heb ik nog (zomaar) een nieuw speeltje gekocht voor mijn kleine rakker. En ik verwen hem ook vaak zat met iets lekkers. Mmm… misschien ga ik hem wel trakteren op een stukje vlees. Niet verder vertellen hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.