maandag 15 oktober 2012

De heilzame werking van kleuren



De herfst is in volle gang. Alle kleuren van de zomer maken plaats voor oranje, geel en donkerrood. Ook bruin en mosgroen zullen de boventoon gaan voeren. Soms heb je bij zo weinig kleur buiten zomaar ineens zin in een kanariegeel truitje, of een felturquoise sjaal. Zomaar? Meestal is het niet toevallig dat je een kiest voor een bepaalde kleur outfit of kleuren in je interieur. Som heb je namelijk behoefte aan bepaalde kleuren. En dan komt de kleurentherapie om de hoek kijken.



Kleuren
Iedere kleur heeft een eigen betekenis en een eigen effect op mensen. Zo staat wit voor reinheid en dat iets schoon en fris is, rood en roze zijn liefde en passie, paars en donkerblauw koninklijk en geel is vrolijk en zonnig. Wanneer je ’s morgens bepaalt wat je aantrekt, kan dat effect hebben op je humeur en je omgeving. Aanwezige kleuren, zoals rood, oranje en geel kunnen ook met een klein accent al de boventoon voeren van je outfit. Rood is een intimiderende kleur en kan bij overdaad op een ander overkomen als agressief. Dit kun je dus beter niet aantrekken als je iemand wilt van je gelijk wilt overtuigen. Dan zijn turquoise en petrol veel geschikter: dit zijn kleuren die een ander rustig stemt en waarmee je professionaliteit uitstraalt.

Geneeskrachtig
Deze effecten van kleur worden door kleurentherapeuten ook op een andere manier ingezet, namelijk om lichaam, ziel en geest weer met elkaar in harmonie te brengen. Kleurentherapie wordt ook wel chakra therapie genoemd. De basis van kleurentherapie is namelijk het energiesysteem van het lichaam, zoals deze in oosterse geneeswijze wordt gebruikt. Dit energiesysteem bestaat uit een aantal energievelden in en rond het lichaam: de chakra’s. Iedere chakra heeft zijn eigen kleur en is verbonden met een bepaald deel van het lichaam, maar ook met bepaalde elementen van het gevoelsleven. Er zijn zeven chakra’s langs de ruggengraat, ieder in een kleur van het spectrum.

7 kleuren
De 7 chakra’s zijn als volgt verdeeld:
Kruin/violet: geeft mentale en spirituele kracht
Voorhoofd/indigo: zuivering en veranderde staten van bewustzijn
Keel/blauw: rust, vertrouwen, ambitie, creativiteit
Hart/groen: harmonie, groei, kalmte, liefde
Solar plexus, maagstreek/geel: blijdschap, geluk, het denken, wilskracht, energie
Milt/oranje: emoties, seksualiteit
Heiligbeen, wortel/rood: versterkt de levenskracht

Aura diagnose
Bij kleurentherapie bekijkt de kleurentherapeut bekijkt de chakra’s en aura om een diagnose te stellen en een behandeling voor een geconstateerde aandoening te vinden. Elke aura heeft – afhankelijk van gezondheid, welbevinden en spirituele situatie – zijn eigen kleurschema. Een lichaam dat niet in balans is, heeft ook een aura die niet in balans is. Soms is er een tekort aan een bepaalde kleur, die dan wordt toegediend door de therapeut. Bijvoorbeeld door middel van het dragen van die bepaalde kleur, maar ook aan de hand van gekleurd water of gekleurd licht.

Water & licht
Een chakra of aura kan worden hersteld door bijvoorbeeld gekleurd licht op het lichaam te laten schijnen. Dit gaat vaak via zonlicht of zonnelamp (zoals gebruikt in de lichttherapie) en gekleurd glas, omdat dit het meest zuiver is. Op deze manier kan ook water worden ‘gekleurd’, wat je vervolgens kunt drinken. Andere methoden zijn: voeding met die kleur eten, witte kleren dragen om het lichaam te reinigen, het lichaam met kleur bestralen – het zogenaamde kleurenbad – en een massage met gekleurde olie.

De juiste kleuren
Daarnaast zul je een kleuradvies krijgen voor kleding, make-up, omgeving en werkplek om er zo voor te zorgen dat een nieuw tekort zich niet zo gauw meer voordoet. Kleurentherapie is geen erkende geneeswijze, toch hebben veel mensen er baat bij ter ondersteuning van gewone therapie. Het valt altijd te proberen. En een kleuradvies is sowieso leuk als je niet precies weet welke kleuren bij je passen. Bij een kleurenconsulent weet je meteen welke kleuren jouw karakter het beste ondersteunen en weerspiegelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.