maandag 22 oktober 2012

Oogschaduw laat je ogen stralen



Veel meisjes en vrouwen gebruiken oogschaduw. Eerst heel voorzichtig met ‘veilige’ kleuren, zoals blauw en groen, of roze, later misschien uitbundiger met donkerpaars, goud, zilver of zelfs zwart. Het gebruiken en aanbrengen van oogschaduw vergt wat oefening en wellicht wat durf, maar het resultaat kan soms verbluffend zijn. Van egaal tot smoky eyes en ware kunstwerkjes. En dat allemaal met poeder en kleurstof.



Gekleurde talk
Eigenlijk is oogschaduw niets anders dan ongeparfumeerde talk of mica met kleurstoffen. Deze definitie is wel wat kort door de bocht, want er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Maar toch… het is een gekleurd poeder wat je op je oogleden aanbrengt. Je kunt verschillende soorten oogschaduw krijgen, zoals losse poeder, maar ook samengeperst in een doosje. Dit wordt vaste oogschaduw genoemd, maar het laat natuurlijk los wanneer je het aanraakt met je vingers of een kwastje. Er is ook oogschaduw wat wordt gebakken. Hoe het ook in een doosje of potje zit, oogschaduw kent hetzelfde recept.

Nummers
Mica en talk zijn van zichzelf wit tot crème kleurig. Hoewel witte oogschaduw ook heel mooi is, kiezen we toch vaak voor een kleurtje. Zoals blauw, groen, paars, roze, goud, indigo, turquoise, zilver of zelfs rood. Eigenlijk is iedere kleur mogelijk, dankzij het toevoegen van kleurstoffen. Iedere kleurstof die wordt gebruikt, staat vermeld op het etiket met een Colour Index nummer, afgekort tot CI, zoals CI 77742 (paarstint) of CI 77289 (groentint). Door de kleurstoffen onderling te mengen krijg je nog meer mooie kleuren. Omdat oogschaduw in meerdere tinten in een serie op de markt wordt gebracht, mogen alle in het gamma gebruikte kleurstoffen worden vermeld. Voorwaarde daarvan is dat kleuren indexnummers tussen de woorden ‘kan…bevatten’ worden geplaatst. Enkele nummers die veel worden gebruikt in oogschaduw zijn: Briljant blauw CI 42090, Blauw CI 77510/ CI 77007, Briljant groen CI 44090, Groen CI 77289/ CI 77288, Wortel oranje CI 40820, Paars CI 77742/ CI 73385, Wit CI 77891, Goud CI 77480, Zilver CI 77820, Bruin CI 77491.

Glitters & glans
Talkpoeder zelf is vrij dof. Voor een matte look is dit perfect. Maar de ogen gaan meer stralen wanneer er een beetje glans is toegevoegd aan de oogschaduw. Mica is een glanzend mineraal wat tot een poeder kan worden gestampt. Het kan worden toegevoegd aan talkpoeder voor een zacht glanzend effect, maar ook als basis op zich worden gebruikt voor een meer glinsterend resultaat. Ook wordt er wel eens parelextract toegevoegd voor een parelmoer effect en satijnachtige glans. Om een echte glitterende oogopslag te creëren kunnen er ook glitters in de poeder worden mee geperst, zodat ze zo verdeeld raken over de oogschaduw. Dit zijn speciale glitters: klein en vooral plat, zonder scherpe hoekjes, om zo het oog en de huid rondom niet te beschadigen.

Oogschaduw in de oudheid
Het gebruiken van kleurstoffen en talk of ander soort poeder is niet nieuw. Al was zwarte oogschaduw in het Oude Egypte het meest populair. Echter werkte dit meer gebruikt als bescherming van de ogen – door mannen en vrouwen – tegen zonlicht, zand en insecten. Later werden er ook kleuren gebruikt door het mengen van mineralen, planten en klei ontstonden deze kleuren. Populair was groen, gemaakt met koperoxide, maar ook marineblauw. Al mocht alleen koningin Cleopatra dat dragen.

Speel & creëer
Het leukste van oogschaduw is om ermee te experimenteren. Voor een feestje bijvoorbeeld. Oefen het aanbrengen van smoky eyes of regenbogen. Hoe meer je oefent, hoe leuker het is. En dat allemaal met een beetje gekleurd talkpoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.