woensdag 21 november 2012

Feromonen: functie van geur

Geur is belangrijk voor een mens. Zo waarschuwt het bijvoorbeeld dat er iets aanbrand of dat je huis heerlijk schoon ruikt. Wist je dat geur tien keer sneller een herinnering kan losmaken dan muziek, aanraking, smaak of beeld? Dat heeft te maken met hoe je reukcentrum en je lange termijn geheugen samen werken. Geur wordt namelijk direct in je lange termijn geheugen opgeslagen. Maar geur doet meer met ons. Het helpt ons bijvoorbeeld de juiste partner uit te kiezen…



Geurbeleving
We beleven geur allemaal anders. De een wordt blij van de geur van kaneel, terwijl een ander loopt te huppelen als een kind bij gemaaid gras. Dat is het mooie van geur. Wist je dat deze persoonlijke geurbeleving ook een grote rol speelt in het lekker vinden van eten en drinken? Smaak wordt namelijk mede bepaald door de geur. Als jij vindt dat iets lekker ruikt, zal het ook lekker smaken. Daarom kan alles naar karton smaken, wanneer je last hebt van een neusverkoudheid.

Feromonen
Wist je dat geurstoffen ook heel belangrijk zijn voor het sluiten van vriendschappen en zelfs verliefd worden? Je kunt deze geurstoffen misschien niet eens bewust ruiken, maar ze zijn er wel. Ze heten feromonen en houden zich schuil in het zweet van mensen. Feromonen staan bekend om hun reflexmatige, dwingende uitwerking op iemand anders. Vooral bij dieren zijn feromonen heel belangrijk om bijvoorbeeld aan te geven wie de baas is in de groep. Bij zoogdieren – en vooral bij mensen – hebben feromonen niet altijd de reflexmatige, dwingende uitwerking op de ander: hiervoor is het gedrag van zoogdieren te complex. Toch reageer je er wel op. En hoewel een echt seksferomoon niet bestaat, spelen feromonen wel een rol bij seksueel gedrag.

Sterke feromonen
Wist je dat mannelijke feromonen sterker zijn qua geur dan die van vrouwen? Na onderzoek is gebleken dat er vier soorten feromonen zijn. Hiervan zijn androstetone en androstenol de belangrijkste twee. Deze komen voor in mannelijk zweet en dan vooral in de oksels. De productie van deze twee veroveraars neemt toe bij (seksuele) opwinding. De reukloze grondstof van androstetone is het mannelijke geslachtshormoon testosteron. In grote hoeveelheden ruikt dit naar urine, in kleine hoeveelheden is het een feromoon. Androstenol ruikt naar muskus en dat wordt als plezierig, ofwel opwindend ervaren. Daarom is voor vrouwen geur heel belangrijk. Het is zelfs zo dat vrouwen rondom de eisprong veel beter de mannelijke feromonen kunnen waarnemen, doordat er meer oestrogenen aanwezig zijn. Zo kan zij beter ruiken of hij wel geschikt zou zijn als de vader van haar kind.

Dierlijke feromonen
Als je weet dat androstenol naar muskus ruikt en dat dit door veel mensen als plezierig wordt ervaren, is het niet zo gek dat muskus een populaire geurstof is bij parfumeurs. Ook is het dan niet zo vreemd dat veel parfumeurs dierlijke feromonen gebruikten in parfums. Vroeger gebruikten zij vooral dierlijke geuren in het slotakkoord van een parfum om de sensualiteit hiervan te benadrukken. Dierlijke geuren maken andere geuren intenser en zorgen ervoor dat ze langer te ruiken zijn. Daarnaast bevatten ze natuurlijke feromonen… Populair waren musk, civet, castoreum en ambergris. Nu worden hier – gelukkig – synthetische varianten voor gebruikt.

Appeltaart met koffie
Hoewel geur voor mensen niet direct een dwangmatige reactie oproept is wel gebleken dat de geur van vers gebakken appeltaart en een pot geurende koffie – ook voor mensen die geen koffie drinken – de ultieme geuren zijn die staan voor gezelligheid en geborgenheid. Veel makelaars gebruiken deze geuren wanneer zij een huis willen verkopen. En voor de sfeer van het huis werkt dit heel goed. Geur is voor mensen dus wel degelijk belangrijk. Zelfs wanneer je je daar niet geheel bewust van bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.