donderdag 27 december 2012

Beperk de feestdagen kilo’s

We weten allemaal dat de Kerstdagen niet om eten draait. Maar als je zo gezellig bij elkaar bent, wil je nu eenmaal iets speciaals op tafel zetten. We eten wat meer dan normaal, drinken een wijntje meer of ‘stelen’ nog een ornamentje van chocolade uit de kerstboom. Kortom: je loopt het risico een paar pondjes aan te komen. En als je dan over een paar dagen ook nog lekker oliebollen en appelflappen wilt snoepen onder het genot van een glas champagne, dan kun je nu wel een paar balansdagen gebruiken.



In beweging
Heb je een paar dagen vrij tussen Kerst en Oudjaar maar geen zin om naar de sportschool te gaan, blijf dan wel extra in beweging om op gewicht te blijven. Ga bijvoorbeeld lekker uitwaaien aan zee en maak een strandwandeling of ga lekker naar het bos. Ook leuk: bezoek een dierentuin of pretpark. Ongemerkt maak je heel wat wandelmeters. Je kunt natuurlijk ook aan de slag met je spelcomputer. Gooi eens een dansspel in je Wii of Xbox 360 Kinect en leer spelenderwijs nieuwe moves die je misschien weer kunt toepassen tijdens een hip Oudjaarsfeest. Wat je ook doet: blijf bewegen. Dat is goed voor de stofwisseling.

Eet gezond
Het is zo verleidelijk om al die overgebleven hapjes van de Kerstdagen in de dagen erna op te snoepen op de bank met koffie of thee en een goede film. Dat mag ook wel, maar je kunt ze ook bewaren tot Oudjaar en in de tussentijd gezonde snacks nemen. Zoals fruit, popcorn (niet gezoet) of rauwkost.

Drink water
Er is niets mis met een lekker wijntje bij het Kerstdiner, maar drink wel voldoende water. Vooral de dagen nadat je wat meer alcohol hebt gedronken is het belangrijk om de vochthuishouding weer op peil te krijgen. Alcohol heeft namelijk een uitdrogend effect. Kies voor water (met of zonder bubbels) en doe er een schijfje citroen in voor een verfrissend drankje. Heb je liever wat warms kies dan voor kruidenthee. En met groene thee help je je stofwisseling ook nog eens een handje!

Goed voornemen: meer sporten, gezonder eten
Wacht niet tot januari met je goede voornemens, maar voer ze nu al uit. Blijf bewegen, drink voldoende water, snoep minder en eet gezond tussen Kerst en Oudjaar en je zal zien dat je niet of nauwelijks bent aangekomen na alle festiviteiten. En geniet. Want je houdt je gezonde levensstijl pas echt vast als je er plezier in hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.