maandag 14 januari 2013

Adem in… Adem uit… Relax met yoga



In het westen hoorden we pas van yoga toen het een echte fitnesstrend werd in de vorm van Pilates en Poweryoga. Grote sterren zweren erbij. Nu de trend van Poweryoga en Pilates een beetje is weggeëbd komen de echte diehards bovendrijven. Degene die yoga gebruiken om het lichaam te versterken en je hoofd leeg te maken. Hoe je yoga ook uitvoert en wat je beoogde doel ook is (sterker lichaam, tot rust komen of beide) het is voor iedereen weggelegd. Ook wanneer je je benen niet in je nek kunt leggen of je zelf helemaal kunt dubbelvouwen.



Voor lichaam & geest
Yoga is goed voor lichaam en geest. Het uitvoeren van de bewegingen in een rustige flow geeft je rust in je hoofd en verstevigt je lichaam tegelijkertijd. In het Sanskriet betekent yoga ‘beheersen’ en daar draait het bij yoga ook om: het beheersen van je lichaam en geest. Het kan een deel zijn van een levensstijl, religie of gewoon puur een sport. In het westen voeren we vaak hatha yoga uit, zonder religieuze bijbedoelingen. Hatha yoga bestaat uit asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken). De hatha yoga vormt de basis voor veel populaire fysieke yoga vormen, zoals vormen van dansyoga, Poweryoga en Pilates.

Voor iedereen
Yoga is goed voor iedereen. Het zorgt je soepel te blijven maar ook spieren op te bouwen. Wie aan yoga doet zal zeker vertellen over hoe rustgevend het voor je is. Yoga kan worden uitgevoerd door kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Je hoeft niet van elastiek te zijn om yoga te kunnen doen. Iedereen kan het. Het principe van yoga is zelfs Shanai Shanai: doe het rustig aan.

Beheersing van de spieren
Er zijn verschillende soorten van fysieke yoga, wat ze gemeen hebben is dat je verschillende lichaamshoudingen aanneemt, waarbij je je spieren aanspant, anders kun je deze lichaamshoudingen ook niet vasthouden. Het aanspannen van de spieren geeft je meer kracht, souplesse en een mooi silhouet.

Thuis of in de sportschool
Je kunt yoga altijd en overal uitvoeren, thuis, in de slaapkamer, in de tuin, aan het strand of in de sportschool. Je kunt met een dvd of computerspel (bijvoorbeeld van de Wii of de X-box Kinect) een yoga routine uitvoeren, of je eigen routine samenstellen. Bijvoorbeeld met een personal trainer. Zoek een yoga programma wat bij je past of een studio waar jij je prettig voelt. Het belangrijkste van yoga is namelijk dat je iets doet waar jij je goed bij voelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.