maandag 28 januari 2013

Blaasjes op je lip



Lippen zijn het allermooist wanneer ze goed gehydrateerd zijn en er gezond uitzien. Dus geen losse velletjes of schrale lippen. Met dit koude winterweer is dat laatste nog wel eens lastig: vrieskou kan de lippen snel doen uitdrogen. Een vette lippenbalsem met zo weinig mogelijk water (want dat bevriest) biedt dan uitkomst. Maar wist je dat vrieskou en een lekker zonnetje ook een koortslip kan veroorzaken?



Herpes virus
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex type I virus. Dit is een virus wat je al heel lang geleden een keer kan hebben opgelopen, bijvoorbeeld doordat je in aanraking bent geweest met iemand die een koortslip heeft gehad. Daarbij hoeven er niet eens blaasjes zichtbaar te zijn geweest. Het virus nestelt zich vervolgens in een zenuwknoop en sluimert daar totdat het een keer geactiveerd wordt. Na activatie ontstaan de koortsblaasjes die zich eerst als een tintelende plek aandienen.

Soa
Herpes is in de volksmond eerder bekend als een seksueel overdraagbare aandoening. Hier is echter een ander herpes virus verantwoordelijk voor. Het herpes simplex type II virus staat vooral bekend als de veroorzaker van de Soa, maar he een hoeft de ander niet uit te sluiten. Wanneer je een koortslip hebt kan orale seks ook een genitale herpes uitslag geven en natuurlijk andersom.

Van lage weerstand tot zonnestralen
Het herpes simplex virus (en dat geldt eigenlijk voor alle vormen van herpes virussen) is een lui virus dat een invloed van buitenaf nodig heeft om wakker te worden en de typische blaasjes te laten zien. Meestal is een lage weerstand de oorzaak van een koortslip, maar vrieskou en zelfs zonnestralen kunnen de koortslip doen ontstaan. Ook stress kan een oorzaak zijn.

Blaasjes
Een koortslip bestaat uit met vocht gevulde blaasjes en manifesteert zich vaak rond de lipcontour. Deze blaasjes jeuken, maar kunnen soms ook pijnlijk zijn doordat ze een trekkend gevoel in de huid veroorzaken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in tot korstjes en wanneer het korstje verdwijnt is de koortslip ook over. Om het proces te versnellen kun je een koortslipcrème of een speciale koortslippleister gebruiken.

Besmettelijk
Een koortslip is heel besmettelijk, vooral het vocht in de blaasjes kunnen het virus makkelijk overbrengen. Blijf daarom zoveel mogelijk van de blaasjes af en was je handen nadat je een crème hebt aangebracht, om herbesmetting op een andere plek te voorkomen.

Knuffel- & zoenverbod
Wist je dat je beter niet kunt zoenen als je een koortslip hebt? Op deze manier kun je het virus namelijk makkelijk verspreiden. Zelfs knuffelen kan dit doen. En laat ook je lippenbalsem of favoriete lipgloss even liggen als je een koortslip hebt: er kan altijd vocht uit de blaasjes in de balsem of gloss komen, waardoor je de koortslip erger maakt of het steeds weer terug komt wanneer je de balsem of gloss gebruikt. Wanneer je een speciale pleister gebruikt over de koortsblaasjes dan kun je wel zoenen, knuffelen en lipstick gebruiken, maar let daarbij wel op dat de blaasjes geheel afgedekt zijn en lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.