dinsdag 15 januari 2013

Hondenpootjes in de sneeuw

Ja het is nu toch echt winter geworden. De sneeuw komt met bakken tegelijk de hemel uit dwarrelen en mijn kleine Sammie (bijna 1 jaar oud) vind het echt supergeweldig. Vanmorgen wilde hij de tuin al niet meer uit en eenmaal binnen stond hij verlangend door de tuindeur naar buiten te kijken. Uiteraard zijn we dan maar heerlijk gaan wandelen door de sneeuw, gewapend met koekjes voor Sam en mijn fotocamera. En hoewel de kleine Rakker maar wat graag van links naar rechts door de sneeuw tuimelt, beur ik hem toch liever op met het oversteken om zijn voetjes tegen de pekel te beschermen.



Kwetsbare pootjes
Hondenpootjes zijn erg kwetsbaar, ze kunnen veel hebben, maar pekel is slecht voor de kussentjes van de pootjes van je hond. Als het kan is het dus beter om je hond over de gestrooide wegen te tillen. Wanneer dit niet mogelijk is, spoel dan thuis je hond zijn pootjes af om irritaties te voorkomen. Heeft je hond ruwe kussentjes, smeer de voetjes dan in met uierzalf of vaseline. Let wel op dat je hond dit niet op likt.

Spelen met sneeuw
De meeste honden vinden het heerlijk om met sneeuw te spelen. Let wel op dat ze niet teveel binnen krijgen: de koude sneeuw kan slecht zijn voor de maag en darmen van je hond. Dat geldt voor kleine en grote honden.

Aan de riem
Sneeuw zorgt ervoor dat geuren slechter te ruiken zijn voor je hond. Loslopen is prima, maar sommige honden hebben er moeite mee om geuren op te pikken. Hou ze daarom bij voorkeur aan de riem. Dat is overigens ook fijn wanneer je langs water loopt met je hond. Honden hebben namelijk moeite om het verschil te zien tussen land en ijs. Dus voor de veiligheid hou je je kleine vriend aan de riem.

Jasje aan
Je hoeft je hond geen truitje of jasje aan te trekken, maar met extreme kou en veel sneeuw, mag het wel. Zo worden ze ook niet heel erg nat en hebben ze het minder snel koud. Ook kun je – vooral bij oudere hondjes – speciale schoentjes of sokjes aantrekken. Deze helpen ook bij het oversteken over gepekelde wegen.

Warme dekentjes
Hoe leuk het is om samen te spelen in de sneeuw, maar jij als baasje zijnde moet wel in de gaten houden dat je hond het niet te koud krijgt. Onderkoeling komt bij honden vaker voor dan je zou denken, helemaal wanneer het om onvermoeibare pups gaat. Ga dus bijtijds naar binnen en pak je lieve viervoeter dan lekker in, in een warme, grote handdoek of een fleecedeken.

Veel sneeuwplezier! Ik weet dat Sammie en ik dat zeker hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.