dinsdag 26 maart 2013

Bied een helpende hand aan de olifant

Ik mag graag een bezoek brengen aan de dierentuin. Je kunt me dan ook vaak ‘gewapend’ met mijn fotocamera zien zwijmelen bij de tijgers, beren, dolfijnen of olifanten, zoals deze gemaakt in Dierenpark Amersfoort. De olifant heeft de laatste tijd een beetje extra hulp nodig.



Ivoor
Wist je dat er nog steeds op olifanten wordt gejaagd voor hun slagtanden? Deze slagtanden van ivoor worden gebruikt om kunstvoorwerpen van te maken, maar ook om te verhandelen. Hoewel het eeuwen heel normaal was, zijn er gelukkig wetten tegen het jagen op olifanten ingesteld. Hierdoor is het verhandelen en het hebben van producten van ivoor illegaal. Helaas stopt dat de jacht op de olifant niet. Zo zijn er in Tsjaad pas 86 olifanten gedood – waaronder 33 zwangere vrouwtjes – enkel en alleen voor hun ivoor. IFAW is een inzamelingsactie gestart om andere olifanten voor dit lot te behoeden. Ook het WNF zet zich natuurlijk in voor de olifant.

Afrikaanse bomen
Wist je dat met het verdwijnen van olifanten in Afrika ook de boomsoorten met uitsterven bedreigd worden? Dat concludeert een recente studie uitgevoerd in de Democratische Republiek Congo. Veel boomsoorten zijn namelijk afhankelijk van de bosolifanten. Zij verspreiden namelijk zaden via hun uitwerpselen over een groot deel van het gebied. Doordat er veel minder bosolifanten zijn in dit gebied, zijn er ook veel bomen verdwenen. Ondanks het feit dat veel olifanten leven in nationale parken en reservaten gaat het stropen gewoon door.

Adopteer een olifant
Wil jij meehelpen aan het beschermen van de olifanten in Afrika en Aziƫ? Dan kun je een schenking doen aan het WNF of IFAW. Je kunt ook via het WNF een olifant adopteren. Het adoptieplan van het WNF is ideaal voor als je een donatie wilt doen aan een bepaald project of de bescherming van een diersoort. Je kunt namelijk zelf een dier uitkiezen dat je symbolisch wilt adopteren. Net als bij de ijsbeer kun je kiezen uit een standaardpakket of luxe pakket, waarbij je bij het luxe pakket een knuffel krijgt van een olifant. Leuk om te krijgen en om te geven.

Sieraden
Met de vernieuwde productieprocessen is ivoor helemaal niet meer nodig om mooie sieraden te kunnen maken. Van plastic of kunsthars kun je namelijk net zulke mooie armbanden maken en zelfs mooier, omdat het niet van ivoor is. Koop daarom geen sieraden in het buitenland als je niet zeker weet waarvan het product gemaakt is. Het kopen van ivoren producten is namelijk illegaal en het mee naar huis nemen is dus strafbaar. Dan kun je beter in Nederland naar de Accessorize gaan en hier leuke en mooie sieraden kopen. Zoals de hier afgebeelde hanger. Kun je meteen laten zien dat je olifanten ook coole dieren vindt.

Wil je meer weten over hoe jij de olifanten kunt helpen? Kijk dan op wnf.nl/wildlife_crime. Hier kun je ook meer lezen over waar je op moet letten wanneer je in het buitenland sieraden, kunst of gebruiksvoorwerpen aanschaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.