maandag 8 april 2013

Granaatappel: vrucht van verleiding



De granaatappel is in Nederland wel bekend, maar wordt nog niet zo veel gegeten als bijvoorbeeld aardbeien, kiwi’s, bananen en appels. Dat is eigenlijk niet zo gek als je bedenkt dat het best wel wat tijd vergt om een granaatappel te openen en uit te lepelen. Daarnaast heeft het een heel typische, licht zoetzure smaak waar je van moet houden. Granaatappels zijn in Nederland een stuk bekender in geperste vorm: granaatappelsap. De populariteit neemt in die vorm wel toe dankzij bijvoorbeeld Pom Wonderful en hun mooie campagnes. En dat is maar goed ook, want wist je dat de granaatappel behoort tot de groep Superfruit? 1 zaadje van de granaatappel zit bol met vitamine C en andere vitaminen, mineralen en antioxidanten.



Wist je dat…
…de granaatappel al heel lang bekend is in Nederland en wordt gedronken op menig kinderfeestje zonder dat wij ons daar heel erg bewust van zijn? De granaatappel vormt namelijk de basis voor het oude recept van grenadine rood!

Heel veel vruchtvlees
Aan de buitenkant kun je het niet zo heel erg zien, maar de granaatappel is een zeer georganiseerde vrucht aan de binnenkant. Dat moet ook wel, want je moet al die zaadjes toch in het gareel houden. Wanneer je de roodbruine tot paarse leerachtige schil doorsnijdt, zie je dat de vrucht bestaat uit verschillende ‘kamertjes’ waarbij de witte vliezen dienst doen als kamerafscheidingen. De kamertjes zijn allemaal gevuld met rode kogeltjes. Het bijzondere aan deze kogeltjes is dat dit zowel het pitje als het vruchtvlees vormt. Het vruchtvlees kun je voorzichtig uit de granaatappel schrapen of scheppen en opeten of gebruiken in je gerechten. Het witte vlies is niet aan te raden om te consumeren, dat smaakt namelijk net als bij een sinaasappel nogal bitter.

Superfruit!
De granaatappel mag dan nog het meest onbekende lid van de Superfruitfamilie zijn, het heeft zijn strepen als zodanig wel degelijk verdiend. Uit onderzoek is gebleken dat de granaatappel heel veel vitamine C, vitamine A, vitamine E, kalium, ijzer, foliumzuur en antioxidanten, zoals polyfenolen bevat. Polyfenolen vind je onder andere terug in rode wijn en helpen mee de gezondheid van hart en bloedvaten te behouden. Echter bevat de granaatappel drie keer zoveel polyfenolen. En dankzij de vele vezels is de vrucht ook goed voor je darmen en stoelgang.

Goed voor je huid
Wist je dat de granaatappel steeds vaker wordt gebruikt in producten ter verzorging van je huid of haren? De vele antioxidanten, vitaminen en mineralen die de vrucht namelijk rijk is, kan mee helpen huidveroudering tegen te gaan en je haar gezond en veerkrachtig te houden. Ook kan het drinken van granaatappelsap en het gebruiken van een bodylotion met dit ingrediënt helpen bij de bestrijding van cellulite (sinaasappelhuid). Het zou zelfs kunnen helpen bij gewichtsvermindering. Merken die veel gebruik maken van granaatappel zijn Weleda en Kneipp.

Appeltje uit Spanje?
De Spaanse streek Granada is vernoemd naar de granaatappel, omdat de vrucht vooral in die streek wordt verbouwd. Het is echter geen Spaans appeltje, maar een appeltje afkomstig uit het mysterieuze Perzië en Afghanistan. Naast Spanje zijn er ook granaatappelboomgaarden te vinden in andere warme streken zoals Italië, Israël, Zuid-Afrika, Iran en de zuidelijke staten van de Verenigde Staten.

Levenskracht
De vrucht is al sinds de oudheid bekend en vormt het onderwerp van verschillende mythes en legendes. Omdat de vrucht rijk is aan zaden, werd het al snel een symbool van vruchtbaarheid en levenskracht. Zo aten soldaten voor een veldslag een granaatappel voor extra kracht tijdens de strijd. In China behoort de granaatappel tot een van de drie gezegende vruchten van het Boeddhisme. En de farao Toetanchamon kreeg granaatappels mee in zijn graftombe om de wedergeboorte te bevorderen.

Aphrodite
Naast vruchtbaarheid en levenskracht is de granaatappel ook een bekend symbool van verleiding, liefde en lust. Er wordt gefluisterd dat de granaatappelboom (de boom van de kennis van goed en kwaad) de appel leverde die tot de verbanning van Adam en Eva uit het paradijs heeft geleid. Bekender is de granaatappel als de vrucht van de godin Aphrodite. Deze Griekse godin van liefde en schoonheid wordt vaak afgeschilderd met een granaatappelboom of de vrucht zelf. Daarom wordt de granaatappel ook gezien als een afrodisiacum…

Om te mixen!
Het vruchtvlees van de granaatappel is heerlijk om te gebruiken in salades, op pannenkoeken en in de fruitsalade, bijvoorbeeld bij de barbecue of rijsttafel. Het sap van de granaatappel is ook heerlijk in alcoholvrije cocktails met andere vruchten, zoals cranberry en mango. Meng het met bruisend water voor een prikkelende sensatie of drink het met ijs en een beetje vodka voor als je in een avontuurlijke bui bent! Creëer je eigen smaak vol vitaminen, met de granaatappel.


Lekker puur sapje van Pom Wonderful / huidverzorging van Weleda / granaatappelshampoo van Kneipp / de mooiste vrouw uit de mythologie Aphrodite / eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.