maandag 13 mei 2013

Op een mooie Pinksterdag…



Aankomende zondag 19 en de daarop volgende maandag 20 mei is het Pinksteren. Afgelopen donderdag (9 mei) vierden we Hemelvaart. Op deze dag is Jezus naar de hemel gevaren en op eerste Pinksterdag daalde de Heilige Geest – in de gedaante van een witte duif – neer uit de hemel op de aanwezige apostelen en gelovigen. De Heilige Geest is het belangrijkste deel van de Drie-eenheid (de vader, de zoon en de Heilige Geest) en speelt een belangrijke rol in het christendom.



50ste dag van Pasen
Pinksteren sluit eigenlijk de gehele periode af van alle vieringen en herdenkingen rondom het sterven van Jezus. Pinksteren is de 49ste dag ná Pasen (of dus de 50ste dag ván Pasen). Op Goede Vrijdag overleed hij, op Pasen stond hij op uit de dood en was Jezus nog 40 dagen onder zijn leerlingen om alles wat hij in zijn leven gedaan had uit te leggen. Voor zijn hemelvaart op Hemelvaartsdag beloofd Jezus hen dat de Geest van God – de Heilige Geest – zich zou laten zien om hen verder te sturen. Dit gebeurde tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren. Dit moment wordt eigenlijk gezien als de start van de Christelijke Kerk.

Pinksterbeweging
Binnen het christendom is er een stroming genaamd ‘De Pinksterbeweging’. De leden van deze stroming leggen vooral de nadruk op het werk van de Heilige Geest. De Pinksterbeweging kent verschillende afscheidingen, de Pinkstergemeenten genoemd.

Muziekfestivals
Kenmerkend voor Pinksteren is muziek. Zo is er een heel oude Latijnse Pinksterhymne (Veni creator spiritus – vrij vertaald: Ik zag de geest van de schepper) die in de kerk gezongen wordt. Dat muziek en Pinksteren hand in hand gaan bewijzen de vele muziekfestivals die tijdens het Pinksterweekend worden georganiseerd. Zo is er natuurlijk Pinkpop in Landgraaf, maar zijn er ook andere leuke festivals.

Samenzijn
Pinksteren is echt een feest van samenzijn en dat merk je. Want naast de kerkelijke feesten en muziekfestivals worden er rondom Pinksteren ook andere feesten georganiseerd, zoals schuttersfeesten, kermissen en voorjaarsfeesten. Daarom leent Pinksteren zich er heel goed voor om lekker de natuur op te zoeken, een feestje te organiseren met vrienden en familie of lekker met het gezin een weekendje weg te gaan. Hoe je Pinksteren ook viert, het is heerlijk om lekker met elkaar te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.