maandag 17 juni 2013

Droge huid: verwennen met vocht



De huid is een heel belangrijk orgaan. Het is zelfs het grootste orgaan waarover het lichaam beschikt. Het heeft verschillende functies, te beginnen met het bij elkaar houden en bedekken van je bloedvaten, spieren, gewrichten en ingewanden. Daarnaast vormt de huid de eerste barrière tegen invloeden van buitenaf, zoals virussen en UV-straling, en waarschuwt het als iets heet of koud is, zoals badwater of het fornuis. Het regelt je lichaamstemperatuur, het helpt bij de zuurstofopname en het maakt de zeer belangrijke vitamine D aan, onder invloed van de zon. De huid is dus heel belangrijk. Daarom is het belangrijk de huid goed te beschermen en te verzorgen, zodat het deze functies goed kan blijven uitvoeren.



Verschillende lagen
De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag – de laag die we zien – heet de epidermis of opperhuid. Daaronder bevinden zich respectievelijk de lederhuid (corium of dermis) en het onderhuids bindweefsel (subcutis). In deze laag bevinden zich de talg- en zweetkliertjes, poriën en haarwortels. Onder de drie huidlagen begint de vetlaag. De lagen werken samen om nieuwe huidcellen te maken die naar de opperhuid worden getransporteerd zodat de oude huidcellen kunnen worden vervangen.

Gezonde huid
Bij een gezonde huid zul je weinig merken van dit proces: de dode huidcellen verdwijnen gewoon en je huid straalt en heeft een transparante uitstraling. De poriën zijn niet of nauwelijks te zien. Ook is een gezonde huid elastisch en voorzien van voldoende vocht. Dit kun je controleren door bijvoorbeeld een stukje huid van je hand tussen duim en wijsvinger bij elkaar te duwen. Springt de huid direct terug als je loslaat, dan heb je veel vocht in de huid. Maar blijft de huid staan, dan heeft het een tekort.

Droge huid
Vochttekort is niet het enige kenmerk van een droge huid. Een droge huid voelt vaak trekkerig of ruw aan, heeft schilfers en droogtelijntjes. Je kunt droogte ervaren op de gehele huid, maar het kan zich ook beperken tot de plekken waar de onderhuidse vetlaag sowieso al minder is. Zo kunnen je onderbenen en voeten droog zijn, maar je armen en gezicht weer niet. Een droge huid kan ontstaan door verschillende oorzaken. Roken bijvoorbeeld, maar ook overmatige blootstelling aan UV-straling kan een droge huid veroorzaken. Net als weinig water drinken, de huid wassen met zeep en het niet gebruiken van een crème of bodylotion.

Voeden
Een droge huid is heel vatbaar voor aandoeningen, zoals schimmelinfecties, verbranding en wondjes. Ook kan een griep- of verkoudheidsvirus makkelijker langs de huidbarrière van een droge huid glippen. Heb je last van een droge huid dan is het belangrijk om de huid te voeden. Drink veel water om de huid van binnenuit van vocht te voorzien en gebruik een vochtinbrengende crème, bodybutter of bodylotion (de zogeheten moisturizers) om de huid van buitenaf van vocht te voorzien. Deze rijke, vochtinbrengende crèmes voeden de huid intensief, zodat de huidlagen zich kunnen herstellen en je huid op een normaal tempo zich kan vernieuwen.

Smeren, smeren en blijven smeren
Een droge huid heeft heel veel baat bij veel smeren. Dus niet alleen als je onder de douche vandaan komt of naar bed gaat. Het is beter om meerdere malen per dag de huid van vocht te voorzien. Smeer de huid in en wees niet te zuinig met aanbrengen; een droge huid heeft namelijk veel behoefte aan vochtinbrengers. Na het inbrengen wacht je even om te zien of de huid de moisturizer direct opneemt. Is dat het geval, dan kun je rustig nog een of twee lagen aanbrengen totdat de huid verzadigd is. Herhaal dit bij een (extreem) droge huid minimaal twee keer per dag en altijd nadat de huid in contact is geweest met water.

Rijke crèmes
Om de droge huid te verzorgen gebruik je bij voorkeur een goede vochtinbrengende crème die rijk en voedend aanvoelt. Dit hoeft niet per se een rijke crème te zijn qua ingrediënten en werkzame stoffen. Uierzalf en lanolinecrèmes bijvoorbeeld, maar ook smeltende bodybutters met cacaoboter zijn ideaal om de huid te voeden en te beschermen.

Zonbescherming
De droge huid verbrandt sneller en daardoor is het belangrijk om de huid extra te beschermen in de zon. Gebruik bij voorkeur een rijke antizonnebrandcrème of -lotion en wees ook niet te zuinig met aanbrengen, want vooral de droge huid heeft deze bescherming hard nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.