maandag 29 juli 2013

Mineralen: zeezout

Wanneer je gaat zwemmen in de zee en je krijgt per ongeluk een slokje water binnen, dan proef je het meteen: zout. Hoeveel zout zit er eigenlijk in de zee? De meeste mensen die hierop ‘weet ik niet’ antwoorden krijgt meteen als repliek: ‘dan vraag ik het wel aan een andere kwal’. Toch kun je een antwoord geven. Ongeveer zit er namelijk 35 gram zout in één liter water.



Steenzout
Zeezout is geen zuiver keukenzout zoals dit gewonnen wordt uit steenplaten uit de aardbodem. Het bevat namelijk allerlei mineralen uit het zeewater die zich aan de zoutkristallen hebben gebonden. Ongeveer driekwart van zeezout bestaat uit het zogeheten steenzout wat wordt gewonnen voor consumptie. Steenzout is niet wit van kleur, maar neigt naar bruin. Doordat het tijdens het productieproces wordt gezuiverd wordt het witter.

Verdampen
De Romeinen wonnen zeezout door zeewater te verdampen. Dat deden zij door stukjes zee af te zetten met balken of stenen en daarna de zon de rest te laten doen. Het water verdampt namelijk vanzelf waardoor de zoutkristallen achterblijven. Ook door verhitting kun je zeewater sneller laten verdampen. Toch wordt de methode van de Romeinen nog steeds gebruikt om zeezout te winnen. Er zijn verschillende zeezoutwinningen aan de kusten van Afrika, Hawaï, Frankrijk, Canarische eilanden, Bonaire en Ierland te vinden.

Pekelen
Wist je dat zout een perfect conserveermiddel is? Het is al een heel oud gebruik om vis en vlees te pekelen met zout water en daarna droog te bewaren. Het zout droogt namelijk aanwezige bacteriën uit, zodat het niet kan bederven. Dit was ideaal voor lange bootreizen of trektochten.

Gezond zout?
Zeezout wordt ook wel gezond zout genoemd, omdat het meer mineralen uit zeewater bevat dan bijvoorbeeld zout gewonnen uit de aardbodem. De meningen zijn echter nogal verdeeld of zeezout gezonder zou zijn dan keukenzout. Te veel (zee)zout kan echter de bloeddruk verhogen. Ga dus bewust om met je zoutinname. In periodes waarin je veel zweet (bijvoorbeeld door extreme hitte of inspanning) kan het lichaam wel meer behoefte hebben aan zout om spierkrampen te voorkomen en goed te blijven functioneren. Een beetje extra op het eten kan dan geen kwaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.