dinsdag 30 juli 2013

Nieuws uit de Natuur

De afgelopen maanden stroomt het dierennieuws weer binnen. Van ludieke acties tot grappige foto’s en geboortenieuws. Zo is er in Gaiazoo een Kudu geboren, kreeg Dierenpark Wissel een donatie van rolstoelen en voerde Greenpeace actie tegen de oliewinning op de Noordpool. Een aantal andere nieuwtjes worden uitgelicht in deze aflevering van Nieuws uit de Natuur, met onder andere nieuws van WNF, Stichting Spots, Dierenpark Amersfoort en Ecomare.



Meer wilde tijgers in Nepal
29 juli was het de Internationale dag van de Tijger. Deze dag stond geheel in het teken van hoe we in de toekomst de tijger beter kunnen beschermen en voor uitsterven kunnen behoeden. In Nepal – zo blijkt uit de nieuwste telling van de Nepalese overheid – wonen nu 198 tijgers in het wild. Bij de laatste telling in 2009 waren dit nog 121 tijgers die het Terai Arc landschap bevolkten. Dat is een mooie stijging en laat men duidelijk zien dat de antistroperij maatregelen dus werken. Maar we zijn er nog niet. Tijdens de Tijgertop in 2010 hebben de 13 tijgerlanden afgesproken dat in 2022 het aantal tijgers in het wild verdubbeld moet zijn tot 6000. Alleen Nepal, India en Rusland houden regelmatig tellingen, daarom heeft het WNF gister ook de andere tijgerlanden gevraagd systematische tellingen te houden. (foto: Gerald S. Cubitt – Maleise tijger)

Jan van Genten terug in Ecomare
Ze hebben ruim twee jaar in Artis gelogeerd, maar nu zijn ze weer terug op hun eigen stek: de jan van genten hebben namelijk maandag 29 juli het nieuwe verblijf in Ecomare ingenomen. Het duurde niet lang of de grote zeevogels lagen tevreden spetterend in het water van het vergrote verblijf. Tijdens de logeerpartij in Artis zijn er nog wat koppels gevormd waar nog twee geboortes uit voort vloeiden. Eentje overleefde het helaas niet, maar de ander woont nu ook in Ecomare. De dieren kunnen om diverse redenen niet meer worden uitgezet en verblijven daarom nu voor vast in het opvangcentrum. Het verblijf bestaat uit twee gekoppelde vliegkooien: een waterbassin en een grasverblijf. (foto: Sytske Dijksen)

Spelen in nieuw zand
Olifanten houden van zand. Ze gebruiken het om in te rollen of om over zich heen te gooien na een lekker bad. Ook gebruiken olifanten zand om lekker tegenaan te liggen voor een dutje. Daarom kan een olifantenverblijf zo nu en dan wel wat nieuw zand gebruiken. Vorige week vrijdag 26 juli ontvingen de olifanten in Dierenpark Amersfoort daarom nieuwe zandheuvels met een totaal van 400 kuub zand. De olifanten vinden dit prachtig, want, zo zegt hoofdverzorger Bas Aalders, ‘een vernieuwde omgeving zorgt voor allerlei nieuwe prikkels’. Ondertussen wordt ook het binnen verblijf van het Rijk der Reuzen verbouwd, maar de olifanten zijn gewoon iedere dag te bezichtigen in hun buitenomgeving. (foto: Berry de Nijs)

IJsjes in de dierentuin
Het is nu een paar dagen iets koeler, maar als de temperaturen boven de 25 graden uitstijgen dan zoeken wij mensen graag verkoeling in de vorm van een lekker ijsje. Niet alleen mensen lusten graag een ijsje, ook dieren houden er van. Zo kregen de bewoners van Zoo Parc Overloon vorige week tijdens de hittegolf heerlijke vis-, vlees- en fruitijsjes. Op donderdag 25 juli kregen de kleinklauwotters (foto: Zoo Parc Overloon), de rode vari’s, dwergnijlpaarden en doodshoofdaapjes van de verzorgers heerlijke ingevroren lekkernijen. De ijsjes zijn zo gemaakt: de verzorgers vriezen verse ingrediĆ«nten in en hakken de volgende dag de grote blokken in kleinere stukken, zodat de dieren het makkelijk kunnen opeten.

Nieuwe populatie zeldzame iepenpage
Vlinders zijn belangrijke insecten voor het in stand houden van bloemen en planten. Een zeer zeldzame vlindersoort is de iepenpage die zijn naam dankt aan het feit dat hij het liefst in de top van bloeiende iepen verblijft. Door een iepziekte onder de bomen zijn er nog maar weinig iepen in Nederland te vinden. Dat geldt dus ook voor de iepenpage. De Vlinderstichting is daarom zeer verheugd dat er nieuwe vlinders zijn gespot in Winterswijk, naast de bekende plekjes in Zuid Limburg. De Vlinderstichting denkt niet dat dit gaat om een incidentele waarneming, maar om een nieuwe populatie. Dat geeft hoop voor de toekomst! (foto: Kars Veling)

25ste babyolifantje
Je zal het maar meemaken, sta je bij de olifanten in de dierentuin te kijken, maak je zomaar een bevalling mee. Enkele bezoekers in Dierenpark Emmen hadden dit geluk op maandag 15 juli toen Htoo Yin Aye beviel van haar vijfde kind. Door het mooie weer is de kleine olifant meteen te bezichtigen en heeft hij ook al kennis gemaakt met zijn vader, Radza. Op 28 juli werd er in de dierentuin een grote babyshower georganiseerd, uiteraard met beschuit en muisjes. Deze dag was het ook mogelijk om een naam voor de kleine te verzinnen en in te leveren. De winnende naam wordt vervolgens vertaald in het Birmees. Hoe de kleine gaat heten is dus nog even een verrassing. (foto: Berry de Nijs)

Ook leuk voor mensen
De Zuid Limburgse dierentuin GaiaZOO heeft een nieuwe slogan: GaiaZOO. Ook leuk voor mensen. Hiermee willen ze aangeven dat niet alleen de dieren het erg naar hun zin hebben in deze unieke dierentuin. Nadat GaiaZOO afgelopen maart door ruim 70.000 ANWB leden werd uitgeroepen tot Leukste Uitje van Nederland, besloot het park om een landelijke campagne te starten om zo meer bekendheid voor het park te creƫren. De reclamespots zijn sinds vorige week te bewonderen op Nederland 1, 2, 3 en L1. Ook online zijn deze spotjes te vinden. En ze zijn zeker het bekijken waard! (foto: GaiaZOO)

BRULLEN voor koning Leeuw
De leeuw wordt met uitsterven bedreigd en dat vindt Stichting Spots onacceptabel. Daarom zijn ze een brulactie gestart. Wist je namelijk dat een brullende leeuw tot acht kilometer ver te horen is? Dat unieke geluid mag toch niet verloren gaan? Vind jij dat ook, brul dan mee met deze unieke actie die nog tot en met 6 september doorloopt. Wat moet je doen? Simpel: maak een filmpje waarop je jouw meest imposante brul laat horen en zet deze op de facebook pagina van Stichting Spots. Wil je niet brullen? Vertel dan waarom de leeuw beschermd moet worden en hoe we dat het beste kunnen doen. Ook andere creatieve ondersteuningen zijn gewenst. De leukste filmpjes dingen mee naar een prijs. Stichting Spots krijgt tijdens deze actie steun van Beekse Bergen, Dierenpark Amersfoort, GaiaZOO en Burgers’ Zoo. In deze dierenparken zijn speciale brullocaties ingericht met meer informatie over de leeuw. (foto: Berry de Nijs, Dierenpark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.