maandag 12 augustus 2013

Wespen: agressieve stekers

Veel mensen zijn bang voor wespen. Dat is eigenlijk niet zo gek, want een wesp kan zeer agressief zijn wanneer deze zich in het nauw gedreven voelt. Hierdoor kan een wesp je een tot meerdere keren (!) steken. In tegenstelling tot een bij verliest de wesp zijn of haar angel niet en dat zal je weten ook. Wat moet je doen bij een wespensteek – en hoe kun je deze voorkomen?



Help! Een wesp!
Geen paniek, dat is regel één als een wesp je een bezoekje komt brengen op een terras. Hoewel je eerste reactie vaak bestaat uit gillend en wapperend wegrennen – zoals ook ondergetekende – is het beter om stil te blijven zitten. Meestal gaat een wesp namelijk vanzelf weer weg. Het is wel handig om je armen tegen je lichaam aan te houden en zonodig je kleding strak te trekken, zodat de wesp niet per ongeluk klem komt te zitten in je kleding of je armen. Vraagt stil te blijven zitten veel lef van je, dan kun je ook rustig opstaan en een eindje weglopen. Wanneer je dit rustig doet, zal de wesp je niet al een bedreiging zien en rustig zijn ‘ding’ doen om vervolgens weg te vliegen.

Voorkom zoetigheid
Wespen houden van zoet en komen daarom graag af op zoete luchtjes en hapjes. Draag in de wespentijd bij voorkeur geen parfum of eau de toilette en eet buiten geen zoete hapjes. Ga liever binnen zitten als je wat wilt eten en drinken.

Wespenval
Veel restaurants en andere eetgelegenheden maken gebruik van wespenvallen. Deze kun je ook voor het balkon of de achtertuin gebruiken. Wespenvallen kun je vaak bij het tuincentrum kopen, maar een schoteltje met wat jam aan de andere kant van de tuin neerzetten helpt ook.

Uitzuigen
Een steek van een wesp kan heel erg pijn doen. Het belangrijkste is om de wond direct uit te zuigen om zoveel mogelijk gifstoffen uit de huid te verwijderen. Dit kun je doen met een speciale – bij de drogisterij en apotheek verkrijgbare – gifzuiger. Deze bestaat uit een soort spuit met zuignapjes die je op de huid zet. Door de huid vacuüm te zuigen, trek je de gifstoffen uit de huid. Heb je zo’n zuigertje niet voorhanden? Zuig dan zelf de wond uit – of laat dit doen. Spuug wel het uitgezogen gif uit.

Behandelen
Vervolgens kun je de wond behandelen met een anti-insectenbeten en -steken product. Bijvoorbeeld met de multifunctionele Afterbite, die pijn en jeuk verlicht en verzacht bij insectenbeten en -steken, kwallenbeten en brandnetels. Het is ook verkrijgbaar in een kids variant. Ben je een dagje uit (bijvoorbeeld naar het strand, pret- of dierenpark) en heb je niets bij je dan is het verstandig om een EHBO post op te zoeken om de wond te laten verzorgen.

De eerste steek…
Ben je nog nooit gestoken door een wesp? Dan is het verstandig om je huid goed in de gaten te houden, maar ook de rest van je gezondheid. De steek zal een vurige bult veroorzaken, dit is normaal, maar kan je ook een duizelig gevoel geven. Ook niet lekker voelen, verhoging en hyperventilatie kan ontstaan na een wespensteek. Is dit laatste het geval dan is het verstandig zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Er kan namelijk sprake zijn van een allergische reactie op de steek. Sommige reacties kunnen een anafylactische shock veroorzaken. Symptomen van deze zeer heftige reactie op insecten gif zijn: jeuk, opzwellende oogleden, lippen, keel of handen, maag-darmklachten, ademhalingsproblemen of duizeligheid. Weet je dat je allergisch bent voor wespensteken? Zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat en licht je reisgezelschap in van je allergie, zodat ook zij weten wat ze moeten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.