maandag 9 september 2013

Vis: voer voor de hersenen

Dat omega vetzuren uit vette vis (onder meer zalm, haring, tonijn, paling en makreel) goed zijn voor de hersenen is dankzij vele klinische onderzoeken inmiddels wel bekend. Ook kan het helpen om kinderen met ADHD en concentratiestoornissen zich beter te focussen op schoolwerk. Een of twee keer in de week een broodje makreel of een stukje zalm bij het avondeten eigenlijk al voldoende moeten zijn. Toch zijn er veel kinderen en volwassenen die niet zo van vis houden. Gelukkig kunnen zij dan een voedingssupplement nemen.



Visolie
Het grote voordeel van visolie in capsules is dat je een veel geconcentreerdere vorm van visolie gebruikt. Dus zelfs als je wel van een visje houdt, zou het goed zijn om de rest van je omega’s aan te vullen met een visoliesupplement. De gezuiverde visolie wordt makkelijk opgenomen en is vaak verrijkt met extra vitaminen die de opname van de omega vetzuren bevorderen.

Koken met vis
Hou je wel van een visje, maar kom je niet verder dan het te grillen, in de oven te schuiven of te vermengen met mayonaise? Dan is de website Visrecepten.nl er een om aan je favorieten toe te voegen. Hier vind je allerlei lekkere visrecepten met vis uit het seizoen, want je wilt natuurlijk wel bewust omgaan met de visserij.

Bewuste Visweek
Deze week (dus van 9 tot en met 15 september) staat de eerste Bewuste Visweek in Nederland centraal. Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship (ASC) vragen deze week extra aandacht voor de gezondheid van onze oceanen. Consumenten zullen dit onder andere merken in de supermarkt, waarbij er meer voorlichting zal zijn over bewuste vis. De deelnemende supermarkten zijn in alfabetische volgorde: Agrimarkt, Albert Heijn, Bas van der Heijden, C1000, COOP, Digros, Dekamarkt, Dirk van den Broek, EMTE, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD Supermarkten, Poiesz, PLUS, Spar en de supermarktinkooporganisatie Superunie. Ook Sligro en (bedrijfs)cateraar Sodexo nemen deel aan dit initiatief. Wil je meer weten over de Bewuste Visweek? Kijk dan op WNF.nl en Viswijzer.nl.

Zeereservaat
Goed nieuws voor de gezondheid van de oceanen is dat ArgentiniĆ« een stuk zee ter grootte van Nederland heeft aangewezen als zeereservaat. Het gaat om 3,4 miljoen hectare in de Patagonische Zee. Hier leven albatrossen, zeeleeuwen, walvissen en orka’s en je vindt er een rijk stuk koudwaterkoraal. In dit bijzondere gebied mag niet zomaar gevist worden, maar er mag nu ook niet naar gas of olie worden geboord. Samen met het WNF geeft ArgentiniĆ« het goede voorbeeld om stukken oceaan te beschermen. Er wordt gehoopt dat veel landen het voorbeeld zullen gaan volgen. (foto: WNF)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.