maandag 25 november 2013

Vitamine C: goed voor de weerstand

Bij vitamine C denk je al snel aan citroenen, sinaasappels, kiwi’s en mandarijnen. Misschien dacht je wel aan de rozenbottel (van de Roosvicee). Maar wist je dat eigenlijk al het groente en fruit wel vitamine C bevat? De een bevat echter meer van deze vitamine dan de ander. Supervruchten zoals goji en açai bevatten bijvoorbeeld heel veel vitamine C, maar ook cranberry, aardbeien, groene bladgroenten en aardappels dragen de vitamine bij zich. Hierdoor is groente en fruit het hele jaar voor handen. Wel zo fijn, want je kunt er eigenlijk nooit genoeg van hebben.



Tegen scheurbuik
Al in de zestiende eeuw wisten zeelieden dat verse groente en fruit scheurbuik kon voorkomen. Omdat er op zee geen groente- en fruitkraampjes te vinden waren, namen de zeelieden gedroogde vruchten mee. Deze werden opgeslagen in tonnen en op rantsoen uitgedeeld. Ook probeerde de kapitein onderweg vaak verse groente en fruit te kopen als er havens aangedaan konden worden. Zo hield hij zijn bemanning zo gezond mogelijk. Scheurbuik is een aandoening die ontstaat bij een zeer ernstig vitamine C tekort. Omdat wij dagelijks verse groente en fruit eten, kennen wij deze aandoening niet meer.

Voor de weerstand
Vtamine C is een belangrijke vitamine voor het immuunsysteem. Het is een antioxidant, wat inhoudt dat het vrije radicalen die vrij komen in het lichaam aanvalt. Dit kunnen griep- en verkoudheidsvirussen zijn, maar ook vrije radicalen die vrij komen omdat je rookt. Rokers hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C. Maar eigenlijk kan iedereen in de winter wel wat extra vitamine C gebruiken.

Sapje of stamppot
Je kunt er voor kiezen om een lekker vitaminesapje voor jezelf te maken met seizoensfruit, het fruit zo te eten of een lekkere Hollandse winterstamppot te maken. Dit zijn namelijk alle drie goede manieren om extra vitamine C binnen te krijgen. Ook kun je een voedingssupplement gebruiken. Vooral wanneer je weerstand toch al lager is (tijdens de menstruatie bijvoorbeeld, of als je wat ouder bent) is het verstandig om vitamine C erbij te slikken.

Geen opslag
Het voordeel van vitamine C is dat het niet wordt opgeslagen. Het lichaam gebruikt wat het nodig heeft en de rest plas je gewoon uit. Alleen mensen met nierstenen of de kans op het ontwikkelen daarvan, moeten voorzichtig zijn met te hoge doseringen vitamine C. Dit kan namelijk kristalliseren waardoor er dus nierstenen ontstaan.

Vermoeid? Gebruik vitaminen
Wanneer je in de winter erg vermoeid bent, kan het zijn dat je lichaam te hard moet werken om griep- en verkoudheidsvirussen buiten het lichaam te houden. Dan is het belangrijk om er wat vitaminen en mineralen als aanvulling op je voeding te gebruiken. Kies eens voor een vitamine C supplement in combinatie met wat extra vitamine D. Houdt vermoeidheid langer aan, dan is het verstandig je vitaminegehalte in het bloed te laten testen.

Vitamine C-weetje
Wist je dat het mineraal ijzer beter wordt opgenomen door het lichaam wanneer je het samen inneemt met vitamine C? Daarom kun je ijzertabletten het beste innemen met een glas sinaasappelsap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.