maandag 13 januari 2014

Goede voornemens: lekker in balans

Het is een ongeschreven traditie om goede voornemens te maken zodra de klok op Oudejaarsavond middernacht slaat. Gezonder leven, meer sporten, stoppen met roken… het zijn veelgehoorde goede voornemens. Veel mensen beginnen ook meteen fanatiek met hun goede voornemens, maar vinden het moeilijk om ze vol te houden. Januari is anderhalve week oud, hou jij het nog vol?



Nieuwe start
1 januari vormt een nieuw begin. De eerste dag van het nieuwe jaar geeft ons de kans om met een schone lei te beginnen. Het is echt een datum waarop bijna iedereen een goed voornemen maakt om iets te veranderen het komende jaar. Althans… de bedoeling is natuurlijk dat je het toch minimaal een jaar volhoudt. Hoe doe je dat eigenlijk?

Doelen
De meeste voornemens die worden gemaakt hebben met wilskracht te maken. Stoppen met roken, gezonder leven, meer balans brengen in je leven… het is heel belangrijk om een plannetje op te stellen voor jezelf met reële, makkelijk te halen doelen. Niemand kan in een week tien kilo afvallen. Zet je doel op een halve kilo per week en kijk hoe het gaat. Hoe reëler je doelen zijn, des te makkelijker kun je ze ook halen. En hou je het dus vol.

Beloon jezelf
Heb je een week niet gerookt of ben je binnen een maand twee of meer kilo afgevallen? Ben je inderdaad iedere week minstens een keer wezen trainen en heb je de frituur laten staan? Dan mag je jezelf best even belonen. Met een DVD bijvoorbeeld of een leuke nieuwe broek. Wanneer je jezelf steeds op iets leuks trakteert, dan is het ook makkelijker om je doelen te bereiken en je goede voornemen vol te houden.

Geen stress!
Het belangrijkste gedeelte van het volhouden van goede voornemens is dat je niet gaat stressen. Jezelf dingen verbieden – zoals een gebakje op een verjaardag of een stuk chocola terwijl je er zo’n zin in hebt – zorgt eigenlijk alleen maar voor stress. Ook wanneer je aan het afvallen bent of gewoon gezonder wilt leven, is het belangrijk zo nu en dan even te zondigen. Je zal dan merken dat het eigenlijk niet van jezelf hoeft. En zoek ondersteuning van vrienden, collega’s en familieleden, zodat ze je door moeilijke momenten heen kunnen coachen.

Relax
Een veel gehoord goed voornemen is het aanbrengen van meer balans en minder stress in je leven. Hoe doe je dat eigenlijk? Begin eens met wat afspraken uit je agenda te schrappen en neem tijd voor jezelf. Bijvoorbeeld door even uit te waaien, lekker te gaan wandelen, je terug te trekken in de badkamer voor een ontspannen maskertje of door lekker te gaan sporten. Stel ook prioriteiten. Natuurlijk moet er het een en ander gebeuren op een dag om je werk en huishouden draaiende te houden. Maar ga niet stressen over de was die nog gevouwen moet worden of gras dat nog niet is gemaaid. Heb je er even de puf niet voor, kruip dan lekker op de bank met een kop thee en een goed boek of je favoriete serie en laat de boel de boel. Dat helpt.

En vergeet niet: als je een goed voornemen niet vol houdt, dan kun je altijd je doelen bijstellen. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.