maandag 3 februari 2014

Olympische Winterspelen

Nog een paar dagen en dan is het weer zover, dan beginnen de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi. Een speciaal evenement wat gemiddeld een week korter duurt dan de Zomerspelen, maar dat komt omdat er minder winterse sporten zijn. Wij zitten natuurlijk straks van 7 tot en met 23 februari op het puntje van onze stoelen om te zien of Sven Kramer en Ireen Wüst weer gouden medailles binnen gaan halen, maar er is nog veel meer te beleven. Skispringen, snowboarden, langlaufen, bobsleeën en rodelen staan namelijk ook op het programma. Om curling en ijshockey natuurlijk niet te vergeten.


Sinds 1924
De Olympische Winterspelen zijn veel jonger dan de Olympische Zomerspelen. Eigenlijk spreken we bij de zomereditie van de Olympische Spelen, omdat dit het officiële toernooi is waar heel de sportwereld eigenlijk naar uitkijkt. Maar omdat de wintersporters ook graag een Olympisch toernooi wilden hebben, werd de winterse editie in 1924 voor het eerst gehouden in Chamomix, Frankrijk. Eigenlijk heette deze editie de Internationale Wintersportweek en werd gehouden dankzij goedkeuring van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het kader van de Olympische Spelen die datzelfde jaar in Parijs plaatsvonden. Omdat deze wintersportweek zo’n succes was, besloot het IOC om iedere vier jaar een Winterspelen te organiseren.

Iedere vier jaar?
Sochi organiseert dit jaar de 22ste editie van de Olympische Spelen. Net als de zomereditie worden de Winterspelen om de vier jaar gehouden. Echter… dat is wel de bedoeling geweest. In de oorlogsjaren zijn er namelijk twee edities overgeslagen (1940 en 1944) en in 1994 werd er een Winterspelen twee jaar na de editie in Albertville georganiseerd. Van 1924 tot en met 1992 werden namelijk beide edities van de Spelen in hetzelfde jaar gehouden. Om commerciële en praktische redenen werd dit veranderd, waardoor je nu om de twee jaar een groot toernooi hebt. Om het schema in te lopen werd er in 1994 een extra Winterspelen georganiseerd in Lillehammer.

Disciplines
In 1924 bestond het programma uit biatlon, bobsleeën (behalve in 1960), curling, ijshockey, kunstschaatsen, langlaufen, Noordse combinatie, schaatsen en schansspringen. Al een aardig vol programma. Door de jaren heen werden daar steeds meer sporten aan toegevoegd. Zo kwam de skeleton-discipline in 1928 bij het bobsleeën erbij. Dit onderdeel werd nog niet vast op de lijst gezet. Het kwam nog een keer terug in 1948 om vervolgens pas sinds 2002 voor vast te worden opgenomen. Alpineskiën is niet meer weg te denken sinds 1936 en Rodelen staat sinds 1964 op het programma. De relatief jonge sporten shorttrack, snowboarden en freestyleskiën werden respectievelijk in 1992, 1998 en 1994 toegevoegd.

Olympisch goud & demonstraties
Soms werden sporten tijdens een editie gedegradeerd tot demonstratiesport (zoals biatlon in 1928 en curling in 1932, na in 1928 zelfs te zijn weggeweest). Sommige sporten werden door middel van demonstraties juist getoond aan het IOC, waarna het wel op het Olympische programma terechtkwam. Een goed voorbeeld hiervan is het Freestyleskiën, dit was in 1988 en 1992 een demonstratiesport, maar is sinds 1994 een officiële sport op het programma geworden. Shorttrack was in 1988 een demonstratiesport en werd opgenomen in het programma 1992. Hoewel je met een demonstratiesport geen medailles kunt winnen, kun je wel laten zien wat je in huis hebt en jezelf meten met andere sporters.

Terug van weggeweest
Biatlon – een sport die nu niet meer weg te denken is van het programma – heeft heel lang niet op de Winterspelen lijst gestaan. In 1932 stond het bijvoorbeeld niet op het programma, maar in 1936 en 1948 weer wel als demonstratiesporten. In 1960 deed de sport weer haar intrede op het officiële programma. Curling is nog langer weggeweest van het programma. In 1928 stond het niet op het programma, in 1932 een demonstratie, om vervolgens pas in 1988 en 1992 terug te keren als demonstratiesport. In 1994 was het weer afwezig, maar in 1998 staat curling weer op het officiële programma.

Nederland in Sochi
Nederland zal met een record van 41 atleten worden vertegenwoordigd in diverse disciplines. De schaatsploeg is het grootst (zowel voor langebaanschaatsen als shorttrack), maar er komen ook Nederlanders in actie bij het bobsleeën en snowboarden. Wil je meer weten over Sochi of de Spelen op de voet volgen? Kijk dan ook op de website van NOC*NSF.

Veel plezier met de komende Winterspelen. Ik denk dat ik mijn kantoor maar naar de bank verhuis, zodat ik geen discipline hoef te missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.