maandag 3 maart 2014

Superfruit: moerbeien

Ze zien er een beetje uit als bramen, smaken heerlijk friszoet en worden veel gebruikt in taarten, toetjes, jam en wijnen: de moerbei (beter bekend onder de Engelse naam mulberry). Er zijn verschillende soorten moerbei-bomen die verschillende kleuren moerbeien geven (wit, helder rood en dieppaars).



Diepzwart & helder rood
De kleur van de bes geeft ook de herkomst aan. Zo komen de zwarte moerbeien vooral voor in Aziƫ en de rode moerbeien vinden hun oorsprong in Noord-Amerika. Tegenwoordig worden voor de voedselindustrie de bessen geteeld in Europa, Afrika, Aziƫ en Noord-Amerika. Als je wil, kun je deze bessen zelfs verbouwen in de achtertuin.

Volle smaak
De rode moerbei heeft de lekkerste smaak en wordt daarom het meeste gebruikt voor taartvullingen en dergelijke. Ook gedroogd kun je deze bessen eten. Heerlijk voor in de yoghurt en tussen de muesli. Je kunt er ook lekkere smoothies mee maken, de bessen vermengen met een salade of een handje door de notenmix doen voor bij de borrel. De bessen worden ook veel gebruikt in vruchtenwijnen om de wijn een extra volle smaak te geven.

Boordevol vitamines
Moerbeien behoren tot de groep superfruit en vind je ook terug in de groep met raw foods. Dat houdt in dat deze bessen heel veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevatten. Zo bevatten de bessen heel veel resveratrol. Dit stofje komt ook voor in druiven en zou kunnen helpen de hart- en vaten gezond te houden. Resveratrol helpt ook mee met het verbranden van de vetvoorziening in het lichaam. Naar de effecten voor de gezondheid wordt veel onderzoek gedaan. Ondertussen zijn moerbessen gewoon heel lekker, zowel vers als gedroogd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.