maandag 31 maart 2014

Tips: je haar thuis kleuren

Het is voorjaar! Tijd om jezelf te trakteren op een nieuwe garderobe, nieuwe nagellakjes en nieuwe make-up. Maar ook om je te trakteren op een nieuw kapsel. Veel vrouwen – maar ook mannen – vinden het lekker om met een nieuwe coupe of een nieuwe kleur de lente in te gaan. Maar ook vinden ze vaak dat het kleuren bij de kapper te veel tijd – of te veel geld – kost. Wil je je haar kleuren dan kun je dat ook thuis doen.



Soorten kleuringen
Bij de drogisterij (en bij supermarkten met een drogisterij-afdeling) kun je haarkleuringen kopen. Er zijn verschillende soorten kleuringen verkrijgbaar. Sommige haarkleuringen zijn tijdelijk (zoals een kleurspoeling), terwijl anderen permanenter zijn van aard. Dat wil zeggen dat deze langzaam uitgroeien. Toch kan de kleur door zonlicht en zwembadwater langzaam vervagen. Daarnaast zijn er verschillende soorten toepassingsvormen, zoals schuim, crème en vloeistof. Zelf gebruik ik graag een moussekleuring (omdat mijn haar daar goed tegen kan), maar misschien gebruik jij liever wat anders. Door verschillende soorten toepassingsvormen uit te proberen, vind je vanzelf die kleuringsmethode die je het prettigste vindt.

De juiste kleur
Dit is eigenlijk best wel een spannende stap van het thuiskleuren: wat is de juiste kleur voor je haar? Gelukkig staat op de verpakking altijd een kleurtabel vermeld, met een indicatie van de kleurontwikkeling als je bijvoorbeeld kleurt op je natuurlijke haarkleur. Het is echter altijd makkelijker om van licht naar donker te kleuren dan andersom. Wil je van zwart haar naar blond, dan zal je het haar eerst moeten ontkleuren. Wanneer je twijfelt over de juiste kleur en of het zal pakken op je haar kun je bij je favoriete merk haarkleuring op de website vaak eerst een testje doen. Of vraag advies aan een medewerker in de drogisterij.

Tips
Heb je de juiste kleur gevonden? Dan kun je thuis aan de slag. Ook als je al vaker je haar gekleurd hebt is het verstandig om eerst de gebruiksaanwijzing door te nemen. Er kan namelijk altijd iets veranderd zijn in het kleuringsproces. Lees alle stappen aandachtig door, zodat je precies weet wat je gaat doen. Zet vervolgens alles klaar en binnen handbereik. Gebruik bij voorkeur een paar handdoeken die je toch niet meer voor netjes gebruikt, er kunnen namelijk altijd vlekken ontstaan en het is zonde als die in je favoriete handdoek terechtkomen. Gebruik ook altijd de meegeleverde handschoenen om vlekken op je handen (vooral rond de nagels) te voorkomen. Leg ook een timer klaar (dit kan een eierwekker zijn, maar ook de timer op je mobiele telefoon) en dan kun je beginnen.

Ongewassen haar
In de gebruiksaanwijzingen van haarkleuringen staat vaak dat je een product moet gebruiken op droog haar of op ongewassen nat haar. Ongewassen betekent dat je het niet eerst wast met shampoo en conditioner. Hierdoor kan de haarkleuring namelijk niet goed doordringen in je haar. Borstel het haar goed door en breng het product gewoon volgens de gebruiksaanwijzingen aan. Het is misschien vreemd, maar zo pakt de kleur wel het beste.

Grondig uitspoelen
Het uitspoelen van de haarkleuring kan altijd even duren. Maar is wel een heel belangrijk onderdeel van het thuiskleuren. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water om je haar niet te beschadigen en spoel het haar met beleid uit. Ben je bang haarkleuring in je ogen te krijgen, sluit deze dan en was je haar ‘op zijn kop’: buig je hoofd naar voren zodat het water op je achterhoofd valt en spoel het dan naar voren (van je lichaam af) uit, in plaats van over je rug. Zo voorkom je – vooral onder de douche – dat de kleuring vlekken achterlaat op je huid. Heb je echter vlekken gekregen (bijvoorbeeld op je voorhoofd), verwijder deze dan met een goede reinigingsgel.

Niet wassen
Je hebt het haar uitgespoeld en het fixeermiddel gebruikt, dan wil je soms je stugge haar graag wassen met je eigen shampoo. Het is echter beter om daar zeker 24 uur (liefst langer) mee te wachten. Je haar en de nieuwe kleur moet namelijk even rust krijgen. Laat daarom ook even je stylingsproducten en hittestylers (föhn of style tang) achterwege. Laat in plaats daarvan je haar aan de lucht drogen en draag het de volgende dag los of in knot, zodat het kan herstellen. Zo kun jij langer genieten van mooi gekleurd haar.

Help!
Het kan altijd gebeuren dat je haarkleur verkeerd heeft uitgepakt. Is je haar te rood geworden? Gebruik dan een antiroosshampoo op je haar en laat dit even een paar minuten intrekken voordat je het uitspoelt. De antiroosshampoo trekt het teveel aan roodpigmenten uit je haar, waardoor er een mooie kleur overblijft. Is je haar te geel geworden (dit kan met blonderen gebeuren)? Gebruik dan zilvershampoo om het teveel aan geelpigmenten te laten verdwijnen. Door zwembadwater en zonlicht kan blond haar in de zomer een groene waas krijgen. Het klinkt misschien gek, maar door dan je haar met ketchup te wassen worden de groene pigmenten verwijderd en blijft er een mooie blonde kleur achter. Gebruik de ketchup of tomatenpuree als een soort masker voor het beste effect.

Veel plezier
Het zelf kleuren van je haar is leuk om te doen. Je kunt het zelfs combineren met een maskertje of een lekkere manicure. Je kunt ook met een vriendin het haar doen. Lekker met een potje thee erbij. Gaat die wachttijd ook nog eens sneller voorbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.