maandag 17 maart 2014

Wereld Water Dag 2014

Water is van levensbelang. Water zorgt ervoor dat planten kunnen groeien, dat vissen en zeezoogdieren een ruimte hebben om te leven, dat mensen en landdieren niet uitdrogen. De aarde bestaat voor 71% aan oppervlakte water en wordt daarom ook wel de blauwe planeet genoemd. Vanuit de ruimte is de aarde namelijk voornamelijk blauw. Ook is de aarde – tot zover bekend – de enige planeet met zoveel oppervlakte water. Zeewater (inclusief de ijsschotsen) beslaat zo’n 97,5% van al het water, de overige 2,5% is zoetwater, uit beken, meren en rivieren. Als je weet hoe belangrijk water is voor de mens, dan is het eigenlijk vreemd dat we het zelf zo vervuilen. Om meer aandacht voor het belang van schoon water te vragen voor iedereen, is het 22 maart Wereld Water Dag. (foto: Christophe Libert)


Drinkwater
Als we in Nederland dorst hebben, dan lopen we naar de kraan en schenken onszelf een glas water in. Eigenlijk staan we er niet zo bij stil dat dit vrij uniek is, totdat je op vakantie gaat. In grensgebieden van Duitsland en BelgiĆ« is het water uit de kraan nog wel te drinken, maar heel vaak vind je het bordje ‘Geen drinkwater’ bij de kraan waar je je handen kunt wassen. In Nederland is het waterzuiveringssysteem gewoon erg goed, waardoor het niet nodig is om bronwater te gebruiken. In veel delen van de wereld is drinkwater dusdanig vervuild dat het levensgevaarlijk kan zijn om dit te drinken. Maar er zijn ook heel veel delen in de wereld waar de vrouwen en kinderen kilometers moeten lopen om enigszins schoon water te kunnen vinden. Wereld Water Dag vraagt aandacht voor de problematiek rondom water. Al sinds 1993!

Leeuwarden
Dit jaar vinden er verschillende workshops en bijeenkomsten plaats om na te denken over de waterproblematiek in de wereld. Het thema van dit jaar is Water & Energie, dus hoe we water kunnen gebruiken als energiebron. Ook in Nederland zal er veel aandacht besteedt worden aan dit thema. Zo vinden in Leeuwarden op de WaterCampus verschillende workshops en lezingen plaats over water en energie. Het interactieve programma zal je aan het einde van de dag toch anders doen denken over water. Wil je meedoen? Inschrijven is nog mogelijk. De workshops vinden plaats op donderdag 20 maart in Leeuwarden. Je kan je inschrijven (en het volledige programma bekijken) op Wereld-Water-Dag.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.