maandag 21 april 2014

Brandje in maag en slokdarm

Lekker tafelen, dat hoort erbij met de Paasdagen. Ontbijtje met een gekookt eitje (of twee), misschien wel brunchen met de familie en natuurlijk gezellig dineren met een glaasje wijn erbij. Je maag heeft het op deze feestelijke dagen soms maar zwaar. En dat kan zich uiten in zure oprispingen en brandend maagzuur. Tja… dan is het wel fijn als je daar wat aan kunt doen, want brandend maagzuur kan je feestelijke stemming snel verpesten.


Zuur in je maag
Iedereen heeft een zure vloeistof in de maag. Dit maagzuur is namelijk heel belangrijk voor de spijsvertering. De maag bevat een dikke laag slijmvlies om zichzelf te beschermen tegen de bijtende werking van dit maagzuur. Je merkt eigenlijk pas hoe zuur maagzuur is wanneer het terugloopt in de slokdarm. Dit kan gebeuren wanneer je moet overgeven, maar ook wanneer er door een oprisping wat maagzuur terugloopt. Dit uit zich in een brandend gevoel achter het borstbeen en in de slokdarm.

Teveel maagzuur
Maar hoe werkt dat nu precies met dat maagzuur? Wanneer je iets eet of drinkt komt dit in de maag terecht. Een maag in ruste bevat maar weinig maagzuur, maar zodra er iets in de maag terecht komt dat verteerd moet worden, zal er meer worden aangemaakt. Heb je veel gegeten dan is er meer maagzuur nodig om alles te kunnen verteren. Sommige voedingsstoffen (zoals bepaalde vetstoffen) vragen ook meer maagzuur om te worden verwerkt. Zo ontstaat er een teveel aan maagzuur dat je makkelijk kunt oprispen of wat zelf terugloopt in de slokdarm.

Overvloedige maaltijd
Er zijn heel veel verschillende oorzaken aan te wijzen die een zuurbrandje in de hand kunnen werken. Zo kan het bijvoorbeeld vaker voorkomen wanneer je last hebt van overgewicht of tijdens een zwangerschap, waarbij de buik te veel tegen de maagwand aan drukt en zo maagzuur terugduwt de slokdarm in. Maar het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Meestal is de oorzaak te vinden in wat je gegeten hebt. Een overvloedige maaltijd met meer vetstoffen (zoals frituurvet, olie en boter) en zuren (tafelzuren of sauzen op tomatenbasis) kunnen zorgen voor een teveel aan maagzuur.

Brandje om te blussen
Water drinken helpt niet bij een zuurbrand. Melk drinken weer wel, want melk heeft een neutraliserende en verzachtende werking. Drink de melk bij voorkeur niet te snel en niet te koud. Daarnaast gebruik je natuurlijk een middel om je maag tot rust te brengen. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die kunnen helpen bij zuurbranden. Denk hierbij aan Maalox, Zantac, Gaviscon en natuurlijk Rennie. Bij de keuze van deze zelfzorgmiddelen is het belangrijk vanuit je eigen gebruikersgemak te kiezen. De een vindt een drankje fijn, terwijl de ander liever een kauwtabletje gebruikt. Let wel: bij zwangerschap mag je niet alles gebruiken. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter of vraag advies in de apotheek of bij de drogisterij.

Rennie met sinaasappelsmaak
Een van de meest bekende middelen bij brandend maagzuur is Rennie. Dit witte kauwtabletje is verkrijgbaar met een pepermunt- en anijssmaak en sinds kort ook met een friszoete sinaasappelsmaak (voor als je eens wat anders wil, of niet van pepermunt of anijs houdt). Wist je trouwens dat Rennie gewoon tijdens de zwangerschap mag worden gebruikt? Handig, want veel vrouwen maken voor het eerst kennis met de zure oprispingen als ze zwanger zijn. Rennie zet het overtollig maagzuur in de maag om in water en andere lichaamseigen stoffen, waardoor de maag snel tot rust komt.

Geniet, maar met mate
Wanneer je snel last hebt van zuurbrandjes is het verstandig om wat minder overvloedig te eten, minder alcohol te gebruiken en voedingsmiddelen die een zuurbrandje bij je in de hand werken te mijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tomatensoep, gefrituurd eten of wijn en een teveel aan koffie. Meestal weet je van jezelf wel waar je maag wel en niet tegen kan. En anders voor de volgende keer een zelfzorgmiddel wat helpt tegen brandend maagzuur bij de hand houden. Eet & drink smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.