woensdag 9 april 2014

Nieuws uit de Natuur: verhuizingen & geboortes

Het is volop lente in Nederland en dat merk je natuurlijk aan de natuur. Bloemen schieten uit de grond, de bomen lopen uit of zitten vol met bloesem en de grassen groeien naar hartenlust. Hooikoorts is in deze periode dan ook geen vreemde gewaarwording (ik nies me ook een ongeluk nu er paardenbloemenpluis door de tuin zweeft). De lente dringt ook door tot de verschillende dierentuinen, waardoor er een heuse babyboom gaande is in verschillende dierenparken. Maar er is nog meer lentenieuws uit de natuur om met iedereen te delen. (foto: Berry de Nijs)


Voor het Paasweekend
Het is bijna Pasen en daarom organiseren veel dierentuinen leuke activiteiten rondom dit weekend. Apenheul organiseert op Goede Vrijdag (18 april) een Singlesdag in het park. Zo kun je leren van gorilla Jambo (foto: Berry de Nijs) hoe je de vrouwtjes moet imponeren en laat bonobo Jill zien hoe je als vrouw zijnde een echte vent verleidt. Inschrijven voor dit speciale evenement kan op de website. Overigens zal er een lezing gehouden worden over het oerinstinct van mens en dier als het om de liefde gaat, door Patrick van Veen. Tijdens de Paasdagen moet je overigens in Plaswijckpark zijn, want hier kunnen de kinderen op Eerste Paasdag lekker eieren zoeken. Om 12:00 uur zal de Paashaas samen met parkwachter Ed en Toekan Theo de zoektocht openen en om 15:00 uur wordt het afgesloten met een prijsuitreiking. Om alle kinderen een eerlijke zoekkans te geven zijn er gebieden ingericht voor kinderen van 0 tot 3 jaar, 4 tot 6 jaar en voor 7 jaar en ouder.

Nieuwe bewoners voor Beekse Bergen
Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek werkt al maanden hard aan een nieuw verblijf voor krokodillen en voor nijlpaarden. Op 29 april zullen beide verblijven open gaan voor publiek en zullen deze prachtige dieren dit natuurpark komen versterken. De dieren voor deze mooie verblijven zijn al onderweg naar het park. Dit transport is een spectaculair en delicaat proces, want de nijlpaarden wegen per stuk zo’n 2000 kilo en de krokodillen zijn maar liefst vier meter lang. Dat gaat straks een prachtig gezicht opleveren als alles klaar is. Nog maar een paar weekjes wachten!

Nieuws voor de natuur
Goed nieuws van Greenpeace: Procter & Gamble heeft toegezegd om geen palmolie meer te kopen waarvoor het leefgebied van onder meer tijgers en orang-oetans wordt verwoest. De campagne Protect Paradise werpt hiermee dus weer zijn vruchten af. Procter & Gamble heeft aangegeven zichzelf tot 2020 de tijd te geven om alle palmolie waarvoor regenwouden massaal worden gekapt uit de producten te halen. Natuurlijk gaat Greenpeace proberen om dit proces te versnellen, zodat de laatste Sumatraanse tijgers en orang-oetans in Indonesië eerder beschermd zijn. Maar de eerste goede stap is gezet! Een andere goede stap komt vanuit België, zo bericht WNF Nederland. België heeft namelijk een grote verzameling aan illegaal ivoor vernietigd, dat de Belgische douane al sinds 1984 in beslag heeft genomen. Steeds meer landen tonen zo aan dat Wild Life Crime niet getolereerd wordt. In Nederland was de afgelopen Earth Hour ook weer een groot succes. In verschillende steden gingen belangrijke gebouwen (zoals de Dom van Utrecht, de Euromast in Rotterdam en het Paleis op de Dam) deden ook een uur lang het licht uit. Het switch-off event vond dit jaar plaats in Haarlem, waar André Kuipers en Harm Edens officieel het licht uitdeden. Ook was er hier veel muziek. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Een filmpje van dit event vind je hier.

Nieuws uit GaiaZOO
Er zijn de afgelopen tijd ook weer heuglijke berichten uit GaiaZOO gekomen. Zo is er in de nacht van 28 op 29 maart een zeer zeldzame witgezicht saki geboren in de Limburgse dierentuin. Deze dieren – die in het wild in de regenwouden van Suriname leven – zijn zeer zeldzaam en laten zich in het wild weinig zien. Toch wordt er aangenomen dat er niet veel witgezicht saki’s in het wild zijn. Dat maakt deze geboorte natuurlijk nog specialer. De kleine houdt zich nog stevig vast aan zijn moeder. Met een paar weken zal duidelijk zijn of het om een mannetje gaat (dan krijgt de kleine al het typische witte gezichtje) of dat het een meisje is. Een andere speciale gebeurtenis is dat er een ooievaarskoppel is neergestreken in GaiaZOO! Omdat de populatie van de wilde ooievaar in Limburg sterk was gedaalde, plaatste GaiaZOO drie nesten in en rondom de dierentuin om het broeden te bevorderen. Met resultaat dus, want het paar heeft een mooi nest uitgekozen om waarschijnlijk eieren te gaan leggen. In ieder geval zijn er al paringen tussen het koppel waargenomen.


Foto's: Hans Janssen

Nieuws uit Dierenpark Emmen
De liefhebbers van Dierenpark Emmen weten dat er volop verbouwd wordt op de plek van het oude pinguïnverblijf aan een nieuw park. Onlangs werd op spectaculaire wijze de naam en het logo van dit park bekend gemaakt aan de medewerkers. Dit nieuwe gedeelte gaat Wildlands heten en geeft precies aan wat de bezoeker straks kan gaan verwachten: een uniek, internationaal park waar je als bezoeker niet alleen gaat kijken, maar voor je gevoel ook echt op expeditie zal gaan! De verwachting is dat het nieuwe park in april 2016 klaar zal zijn. Wie ook op expeditie zijn gegaan, zijn de mannetjes olifanten Anandá en Yoe Ma van respectievelijk zes en vijf en een half jaar oud. Zij zijn vertrokken naar de dierentuin van Maubeuge in het noorden van Frankrijk. Beide mannetjes waren te oud om nog bij de groep te blijven in Emmen. Het verblijf is nu weer helemaal voor de familie van Mingalar Oo, de eerste in Emmen geboren olifant. Ze staat overigens zelf ook op het punt om te gaan bevallen. Dus binnenkort meer nieuws uit Emmen!


Foto’s: Dierenpark Emmen

Zwemles voor de pinguïns
Dat zwemmen een tweede natuur is voor pinguïns is toch minder vanzelfsprekend dan wij mensen misschien denken. Pinguïns moeten wel degelijk leren wat het is om in een badje te springen. Of dat nu de grote oceaan is of een vijver in de dierentuin. De pinguïnkuikens van Dierenpark Amersfoort krijgen daarom ‘zwemles’ van de verzorger. Dit dient ook om te zien of de pinguïnkuikens al ‘waterdicht’ zijn, oftewel of ze genoeg vet op de veren hebben zitten zodat het water van hun afglijdt. Zodra de kuikens gewend zijn aan het peuterbadje in de crèche mogen zij naar het grote bad bij de volwassen soortgenoten.


(foto & filmpje: Dierenpark Amersfoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.