maandag 12 mei 2014

Zomervoetjes

Je kunt wel merken dat de zomermaanden er aan gaan komen, want op de reclame wordt er extra aandacht besteed aan mooie voeten. En dat is natuurlijk niet zo vreemd, want zodra het warm is, schoppen we massaal de schoenen en sokken uit en ruilen deze om voor sexy sandaaltjes, comfortabele flipflops of gewoon even helemaal niets. Dan wil je wel dat je voeten ook toonbaar zijn. In het artikel over de Mooie handen & nagels heb ik het al kort gehad over voetverzorging, vandaag is het tijd voor de uitgebreide variant.


Eelt
De meest gehoorde klacht als het gaat om voeten, is het hebben van eelt. Eelt is een verdikking van de huid op plaatsen waar er veel druk op de huid wordt uitgeoefend. Bij voeten zit eelt daarom vaak op de hiel van je voet, maar ook langs de rand en – vooral wanneer je veel op hoge hakken loopt – op de bal van je voet. Eelt kun je heel eenvoudig verwijderen door een puimsteentje te gebruiken. Of geef je voeten eens een heerlijke behandeling met Footner. Wanneer je de harde huid hebt verwijderd is het wel verstandig om je huid goed te verzorgen. Heb je last van eeltpitten (likdoorns) dan kun je speciale pleistertjes gebruiken die deze helpen te verwijderen.

Wratjes
Je kunt er niets aan doen, want ze ontstaan spontaan: wratten. Deze ontsierende details op je voeten kun je met speciale wratverwijderingsmiddeltjes van de drogisterij of apotheek verwijderen.

Kalknagels
Het meest ontsierende aan je voeten zijn eigenlijk kalknagels. Veel mensen die ze hebben vinden dat, omdat het er niet heel appetijtelijk uitziet. Een kalknagel ontstaat door een schimmelinfectie in de nagel, die uiteindelijk de nagelplaten uitelkaar duwt, waardoor het de nagel de typische gele kleur geeft. Omdat het om een hardnekkige schimmelinfectie gaat, is het goed om te weten dat je aan een langdurige behandeling vastzit. Het kan zo zes tot acht weken duren voor je echt resultaat ziet. Producten van Scholl of Naloc vertellen dit ook in de bijsluiter. Bij consequent volhouden zal je sneller resultaat zien.

Voetschimmel
Jeuk tussen de tenen, met vocht gevulde blaasjes op je voeten, pijnlijke kloven en een zurige geur duiden samen op voetschimmel. Deze aandoening staat ook bekend als zwemmerseczeem, omdat je het virus hiervoor vaak opdoet in gemeenschappelijke, vochtige ruimtes, zoals zwembaden en sportscholen. Het kan helpen om te douchen met slippers aan, maar wanneer je er gevoelig voor bent, kun je er nu eenmaal last van krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt om de ongemakken van voetschimmel tegen te gaan. Deze helpen overigens ook om ontstekingen van de diepe kloven te voorkomen. Heb je last van voetschimmel, was je voeten dan met lauwwarm water en droog ze af met een niet pluizende doek, zoals een hydrofiel luier of theedoek. Was deze direct om herbesmetting te voorkomen en hou deze doek apart voor het drogen van je voeten. Vervolgens behandel je de voeten met een product naar keuze. Het helpt overigens om zoveel mogelijk op blote voeten te lopen. Moet je toch schoenen en sokken aan, kies dan voor natuurlijke, ademende materialen (zoals katoen of schoenen van GEOX) en katoenen sokken.

Verwennen
Overigens is een relaxend voetenbad altijd aan te raden – helemaal in de zomer. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water en een speciaal product voor de voeten, zoals speciaal badzout. Scrub vervolgens je voeten eens met een scrubcrème (zonder plastic) voor je voeten. Of geef je voeten eens een lekker maskertje. En natuurlijk verwen je je voeten met een lekkere crème, zoals van De Noordkroon, Scholl of Kneipp. Want je kunt je voeten eigenlijk niet genoeg verwennen.

Kleurtje op je nagels
En daar hoort natuurlijk ook een mooi kleurtje bij. Verzorg de nagels van je tenen net zoals je de nagels van je vingers verzorgt. Recht afknippen of vijlen is aan te raden om zo ingroeien te voorkomen. Lak je teennagels al dan niet met behulp van een tenenspreider in je favoriete kleur. Gebruik voor je teennagels bij voorkeur een apart flesje nagellak en plak er desnoods een stickertje op. Vooral wanneer je last hebt van voetschimmel of schimmelnagels is het beter om de lak van handen en voeten gescheiden te houden. En met de vele leuke kleurtjes op de markt is dat niet zo heel moeilijk. Net als voor je handen geldt dat op teennagels alles mag: vijf verschillende kleurtjes, leuke nailart, glitters, in de kleur van je favoriete sandaaltjes… net wat jij leuk vindt. Bovendien mag de kleur op je tenen verschillen met die op je vingernagels! Zo zijn je voeten helemaal klaar voor de zomer. Laat dat mooie weer maar komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.