maandag 7 juli 2014

Kokos: veelzijdige tropische noot

Wanneer we mensen naar hun meest ultieme vakantieplekje vragen, dan zullen ze vaak antwoorden met het verlangen om naar een tropisch eiland af te reizen. Parelwitte stranden, turquoise zeewater en ruisende kokospalmen… met uiteraard lekkere kokosnoten.



Kokospalmen
De kokospalm groeit voornamelijk in warme, tropische gebieden, zoals tropische eilanden en natuurlijk op stranden rond de Middellandse zee. De palm is een onvertakte boom met een brede kroon van geveerde bladeren. Ieder blad kan wel zes meter lang worden, terwijl de palm zelf een hoogte van 20 tot 30 meter kan bereiken. Palmbomen kunnen zeer oud worden. Dat komt vooral doordat ze heel zuinig met hun energie om gaan. Onder meer door via de trechtervormige bladeren zoveel mogelijk regenwater op te vangen en in de stam te bewaren.

Kokosnoot
De kokospalm gaat pas vruchten dragen wanneer deze zes jaar oud is. In de ‘oksels’ van de bladeren aan de stam ontstaan dan de kokosnoten. Wanneer je een kokosnoot in de winkel of aan een kraampje koopt, dan herkennen we deze vooral aan de harige buitenkant. Wist je dat dit eigenlijk al de binnenkant is? De kokosnoot bestaat eigenlijk uit een dikke, zware schil. Dit beschermt de pit – de harige noot – tegen breken mocht de noot uit de boom vallen. Nadat de zware buitenkant is verwijderd hou je de harige noot over. Deze kan worden open geboord of gebroken om zo de kokosmelk of het vruchtvlees eruit te kunnen halen. De melk en kokosvruchtvlees zijn de voedselvoorraad voor een voorspoedige groei van een nieuw palmboompje dat uit deze pit kan ontspruiten.

Kokosolie
Kokosolie of palmine wordt gewonnen uit het witte kokosvlees. Kokosolie wordt verwerkt in bijna alle verzorgingsproducten die er zijn. Bijvoorbeeld in zntizonnebrandcrèmes, lichaamsverzorging, zeep, lipbalsems en haarverzorgingsproducten. In de landen waar kokosnoten groeien, werden de goede eigenschappen van de noot snel ontdekt en wordt het nog steeds toegepast. Zo wordt kokosvruchtvlees en kokosmelk gebruikt bij zonnebrand. Stukjes vruchtvlees worden direct op de huid gelegd en samen trekken zij ‘de brand’ uit de huid. Het verkoelt, verzacht en beschermt de huid, onder andere door vocht in te brengen. Door de melk met katoenen doeken op de huid te deppen, wordt er ook vocht in gebracht. In verzorgende producten vervult kokos ook deze functies: het hydrateert, verkoelt, verzacht. Zowel voor je huid als voor je haren.

Gezond
Daarnaast is het eten van kokos heel gezond. De hoge vezeldichtheid kan de stoelgang bevorderen en het bevat heel veel vitaminen en mineralen. Gebruik bijvoorbeeld eens kokos (vers of gedroogd) bij het eten. In de Aziatische keuken wordt heel veel gebruik gemaakt van kokos, maar je ziet het ook terug in andere gerechten. Toetjes bijvoorbeeld waarbij de kokos wordt gecombineerd met chocola en vers fruit. Kokosvet kan overigens ook gebruikt worden als alternatief voor boter om te bakken en te braden. Dit is natuurlijk geheel ander vet dan het kokosvet dat je voor je haar kunt gebruiken. En voor wie allergisch is voor gluten: vervang gewoon meel eens door kokosmeel. Dit is namelijk glutenvrij. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.