maandag 25 augustus 2014

Terug naar school, de hoofdluis ook

Op regio midden na zitten verder alle schoolkinderen alweer lang en breed in de schoolbanken. Nieuwe outfitjes, nieuwe schoolspullen, nieuwe kapsels: we hebben er allemaal weer zin in. De hoofdluis echter ook. Wist je dat een nieuw schooljaar het moment is voor een nieuwe hoofdluisepidemie?


Frisse koppies
De reden voor een hoofdluisuitbraak is dat alle kinderen weer samen zijn na een vakantie. Er hoeft maar een hoofdluisje op een hoofdje te zitten en al snel zijn alle kinderen – of in ieder geval veel kinderen – besmet met hoofdluis. En dat gaat helaas heel snel. Helemaal met al die lekkere frisse koppies op zo’n eerste dag.

Preventie
Het is beter om te voorkomen dat er een hoofdluis uitbraak na de vakantie ontstaat. Controleer je eigen kinderen voordat ze naar school gaan op tekenen van hoofdluis. Wanneer ze geen hoofdluis hebben is het goed om je kind naar school te laten gaan met haarlak of gel in het haar. Hoofdluis houdt namelijk niet van vies haar. De schoonste koppies vinden ze het allerfijnst.

Controleren
Ook wanneer je kinderen naar school zijn is het belangrijk om te blijven controleren. Praat er ook met andere ouders over. Hoe meer jullie gezamenlijk doen, des te eerder kan een epidemie worden voorkomen. Regel bijvoorbeeld dat er een keer in de week of maand een controle op school wordt uitgevoerd door luizenmoeders.

Kammen, kammen, kammen…
Heeft een kindje of jijzelf hoofdluis, dan wordt er aangeraden om deze te verwijderen met een luizen- en netenkam. Je kunt hierbij een product gebruiken dat de neten (de luizeneitjes) losweekt van de haren om het kammen te vergemakkelijken. Veel hoofdluis is namelijk resistent aan het worden voor antihoofdluisshampoo en daarom wordt dit afgeraden in de behandeling tegen hoofdluis. Kammen kan een vervelend karwei zijn. Zorg dat het makkelijker gaat door de haren met crèmespoeling te behandelen. Hierdoor wordt het zachter en gaat het kammen beter.

Geen paniek
Wanneer er hoofdluis wordt geconstateerd is het belangrijk om niet in paniek te raken. Hoewel de jeuk heel vervelend is, is het verder heel onschuldig. Wil je meer weten over hoofdluis, preventie en hoe je er vanaf komt? Kijk dan op de website Luizenradar.nl. Hier vind je ook waar er veel luizen zijn geconstateerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.