maandag 17 november 2014

Zwarte vlierbes: voor de weerstand

Of het nu regent of niet, kinderen houden ervan om lekker buiten te spelen. Al snel gaat die jas uit, terwijl ze aan het klimmen, klauteren of voetballen zijn. Lekker zweten en een koude wind… dat zijn geen vrienden van het immuunsysteem. Maar voor volwassen geldt eigenlijk hetzelfde: met het wisselvallige weer en opgepakt in het Openbaar Vervoer zitten tussen de natte jassen is ook een aanslag op de weerstand. Het lichaam moet dan namelijk extra hard werken om verkoudheidsvirussen buitende deur te houden. En vocht en warme temperaturen dat zijn weer vrienden van virussen, die gedijen er lekker bij. Help je weerstand en die van je kind met een recept van oma: de vlierbes.


Zwarte besjes
De vlierbes (ook wel zwarte vlierbes of gewone vlierbes genoemd) is een snelgroeiende heester die – naargelang hoe je het snoeit – uit kan groeien tot een volle struik of boom. In de lente bevat deze struik een prachtig boeket aan kleine witte bloemetjes. Eenmaal uitgebloeid veranderen de boeketjes in trossen zwarte besjes. Dit zijn de vlierbessen. Ze zijn heel populair om sap van te maken of jam en siroop. Van de bloemen wordt vaak thee getrokken. Vlierbessen hebben een aparte, volle zoet/zure smaak.

Rijk aan actieve bestanddelen
De rijpe bessen van de vlier zijn rijk aan vitamine A, B, C, kalium en ijzer. Zwarte vlierbessen worden vooral geroemd om de weerstandsbevorderende eigenschappen. Daarom wordt het extract ervan veel gebruikt in weerstandsverhogende producten die ondersteunen bij verkoudheid en griep. Vlierbessen stimuleren het immuunsysteem – zo blijkt uit een 20 jaar durend onderzoek van dr. Madeleine Mumcuoglu – dankzij speciale actieve bestanddelen. Zij isoleerde deze en ontwikkelde hiermee het vlierbesextract AntiVirin, wat vele malen geconcentreerder is dan het normale vlierbessensap. AntiVirin vind je terug in een serie voedingssupplementen genaamd Sambucol.

Sambucol: vlierbessen voor de weerstand
De voedingssupplementen van Sambucol bestaan voornamelijk uit – je raadt het wellicht – vlierbessenextract. Het is rijk aan antioxidanten en stimuleren de natuurlijke werking van je immuunsysteem. Bovendien zijn er geen smaakstoffen, zoetstoffen of kleurstoffen aan de producten toegevoegd. De bruistabletten, siroop en speciale hot drink (kun je ook met warm water drinken) smaken heerlijk naar vlierbessen. Als je niet zo gek bent op de smaak van vlierbes dan zijn de capsules aan te raden.

Een teddybeer voor de weerstand
Kinderen zijn gemiddeld zes keer per jaar verkouden. Dat komt omdat het immuunsysteem nog in volle ontwikkeling is. Ieder virusje is nieuw voor het lichaam. Pas als het virus is doorlopen weet het immuunsysteem de volgende keer wat het moet doen als het in aanraking komt met hetzelfde virus. Het immuunsysteem van volwassenen heeft al een hele database met protocollen klaarliggen, maar kinderen moeten dit nog ontwikkelen. Een beetje hulp voor de weerstand is dus geen overbodige luxe. Speciaal voor kinderen is er uiteraard een siroop, maar ook een vrolijke ‘teddybeer’ gevuld met mini-beer-kauwtabletten met zwarte vlierbessen en extra vitamine C. De lekkere kauwtabletten (ik heb ze zelf geproefd en smaken echt goed) hebben een vrolijke vorm die kinderen zeker zal aanspreken.

Let wel: een voedingssupplement is een toevoeging op de voeding. Eet gezond en gevarieerd met veel groente en fruit als basis van een goede weerstand en gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.