vrijdag 17 april 2015

Genieten van Grootmoederstijd op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Het is eindelijk zover: gisteren werd voor het zevende jaar op rij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn geopend. En ook dit jaar wacht er een waar spektakel aan zandsculpturen en taferelen op je in De Beeldentuin van Garderen (tussen Apeldoorn en Putten). Ga mee terug in de tijd, naar de tijd van de gulden, Ot en Sien en de Bevrijding van Nederland. Krijg kippenvel in het mini museum met 40 unieke schilderijen van het Koninklijk Huis en geniet van beelden van maar liefst 38 kinderboeken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Terug in de tijd
Wanneer je het terrein van De Beeldentuin in Garderen oploopt, dan word je al verwelkomd door de mooie beelden van De Beeldentuin zelf, maar er staan ook overal heel grote klompen met schilderingen van Pinkeltje, Woezel & Pip en Arendsoog. Dat brengt voor iedereen al mooie herinneringen met zich mee. Eenmaal binnen kun je via een doorkijkje de zaal met kinderboeken al zien: een vrolijke Donald Duck staat daar met open armen door de deur heen te kijken. Wanneer je verder de donkere gang doorloopt met houten tonnen vol overgebleven zand waar je even aan mag voelen, kun je eigenlijk al voelen dat er om de hoek iets bijzonders op je staat te wachten. Namelijk prachtige muurschilderingen in de volgende hal. Het is echt alsof je terug in de tijd bent gegaan. Kindjes van zand spelen in de frisse buitenlucht. Een jongentje zwaait verlegen naar een geschilderd meisje en er wordt gevliegerd! De combinatie van de schilderingen en de zandsculpturen is zeer bijzonder en het voelt dan ook alsof je een andere wereld in bent gelopen.

In het dorp
Het platteland leid je naar een dorpje helemaal in Ot en Sien stijl. Er is een school, een grutter, barbier en speelgoedwinkel (om maar een paar winkeltjes te noemen) waarbij de zandsculpturen in de winkels en huisjes staan. Alsof je echt terug in de tijd bent. Verderop is er nog een gezellige boerderij en dan ben je op het horecaplein (met serre) beland en moet het echte spektakel eigenlijk nog beginnen. Deze bijzondere entree bleek slechts een voorproefje van wat je allemaal nog gaat zien.



Van de bevrijding tot de maanlanding
Via de serre bereik je de buitentuin van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn en dat is ook al een spektakel. Na de jeugd van Grootmoeder binnen, gaat het feestelijk verder met de Bevrijding op 5 mei nu 70 jaar geleden. Juichende mensen, vlaggen en jeeps geven je een heel blij gevoel. De route neemt je mee langs het dagboek van Anne Frank, de watersnoodramp van 1953, een vol bed met kinderen (lekker warm tijdens koude winters), de maanlanding (compleet met audio van Neil Armstrong), de kinderhelden van de televisie van weleer, oud Nederlands geld en zelfs de verzamelwoede komt aan bod. Compleet met speldjes, koffiepunten en wuppies. En dat zijn slechts enkele hoogtepunten van deze tocht door de geschiedenis die regelmatig wordt ondersteund door muziek- en audiofragmenten! Bovendien zou je bijna vergeten dat alles van zand is gemaakt.



Kinderboeken
Als je de buitentuin gehad hebt, volgt de route weer naar binnen. Hier kun je een clipboard met prijsvraag meenemen om in de hal ernaast de 38 sculpturen te ontdekken. Ken jij alle 38 kinderboeken die hier voorbij komen? Terwijl je de beelden bekijkt, hoor je gezellige bijbehorende kinderliedjes, zoals Vader Abraham’s Smurfenlied, het ‘Nijntje, lief klein konijntje’, de tune van Pipi Langkous (falderee falderaa falderhopsasa) en het liedje van ‘Jip & Janneke’. Daar word je spontaan helemaal vrolijk van.



Mini Van Gogh Museum & Koningszaal
Wanneer je de prachtige kinderboeken achter je hebt gelaten, loop je het mini Van Gogh Museum in. 2015 staat in het teken van 125 jaar Van Gogh en dat wilde de mensen van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zeker niet zomaar aan hen voorbij laten gaan. In het mini Van Gogh museum vind je naast replica’s van schilderijen dezelfde schilderijen uitgevoerd in – hoe kan het ook anders – zand. Ook is hier een prachtig en unieke uitvoering van ‘de Aardappeleters’ te vinden. In de laatste zaal hangt nog steeds de prachtige Nachtwacht, maar de aandacht wordt getrokken door de geweldige staatsieportretten van ons Koningshuis. Inclusief borstbeelden van zand in de beeltenissen van Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Op het moment dat ik binnenliep speelde het Wilhelmus en dat is toch wel heel speciaal.



Zeer bezienswaardig
Vorig jaar was ’t Veluws Zandsculpturenfestijn al prachtig, maar dit jaar is het zeker adembenemend. Een feest van herkenning voor iedereen en een prachtige reis door de geschiedenis van Nederland. Laat je verrassen door de levensechte schilderijen en beelden van zand in Garderen. Ik heb in ieder geval zeer genoten van het vakmanschap en vooral het verhaal dat in het zand wordt uitgebeeld.

Handige informatie
’t Veluws Zandsculpturenfestijn is dagelijks geopend, behalve op zondag dan is De Beeldentuin gesloten, van 10:00 uur tot 17:30 uur en op zaterdag tot 17:00 uur. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen. Een kaartje voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar is € 4,50 en vanaf 13 jaar en ouder is de entree € 9,50 per persoon. Je kunt gratis parkeren. Een deel van de expositie is overdekt. Het gehele festijn is rolstoeltoegankelijk. Je kunt op het horecaplein genieten van een kopje koffie, lunch of iets anders lekkers, maar je kunt ook je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn combineren met een bezoek aan De Beeldentuin en aan lunchroom De Rozentuin. Kijk op de website Zandsculpturen.nl voor meer informatie en de speciale openingstijden op feestdagen. De prachtige beelden zijn te bewonderen vanaf vandaag tot en met 31 oktober 2015

Meer foto’s van mijn bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn vind je op Facebook in het album ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.