vrijdag 1 mei 2015

Nieuw: Waterwerken in het Zuiderzeemuseum

Alsof de natuur wist dat er iets spectaculairs ging gebeuren in het Zuiderzeemuseum gisteren (donderdag 30 april), want de zon scheen, terwijl een stevige wind speelden met vlaggen, de natuur en menig kapsel. Maar het paste perfect bij wat er komen ging. Namelijk de werkelijk prachtige opening van Waterwerken, de nieuwe attractie in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


’Kom met me mee en open de zee’
De opening was een waar spektakel. Musicalster Joke de Kruijf werd als een boegbeeld op een sloep het water van de Waterwerken binnengevaren, terwijl zij ‘De Zee’ zong. Een zeer toepasselijk nummer, want alles van Waterwerken en het Zuiderzeemuseum draait natuurlijk om de zee. Zij zong dit niet alleen. Na onthulling van de bootjes kwam het Enkhuizer koor haar versterken, terwijl zij voor een muur van water stonden. Een siddering van goed kippenvel trok door het toegestroomde publiek bestaande uit medewerkers van het Zuiderzeemuseum, genodigden van de BankGiro Loterij en andere belangstellenden. Het nummer eindigde met ware knal van vuur, als symbool dat de Waterwerken nu echt geopend waren.



Waterwerken
De Waterwerken (vanaf vandaag te ontdekken in het Zuiderzeemuseum) zijn tot stand gekomen dankzij de BankGiro Loterij. Het draait allemaal om de vijf eilandjes die ooit in de Zuiderzee lagen. Inmiddels is de Zuiderzee geen zee meer, maar heet dit water het IJsselmeer. Ook zijn de vijf eilandjes van de Zuiderzee geen echte eilandjes meer. Tot aan gisteren. Uit het lage water van het IJsselmeer zijn vier voormalige Zuiderzee eilanden Marken, Pampus, Wieringen en Urk als kleine stukjes lang herrezen om door jong en oud ontdekt te worden. Het vijfde eiland – Schokland – ligt als Speeleiland met dobbers aan land voor de allerkleinsten. Stap in een roeibootje en ga op zoek naar de schat op Wieringen, leg aan op Pampus en beschiet elkaar met waterkanonnen, laat Marken overstromen (en leg het weer droog) of ga lekker picknicken op Urk. Op het plein voor het water staan allemaal op botenlijkende banken en tafels waar je op kunt zitten. Tussen het plein en het water ligt nog een 50 meter lange watergoot (met steiger) waar je de kracht van het water kunt ontdekken door zelf de beweging van het water te manipuleren met verschillende zogeheten stroomprofielen. De steiger bevat overigens allemaal plaatsnamen van steden die ooit aan de Zuiderzee lagen. Bijzonder, leuk en leerzaam.



Het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen vertelt de geschiedenis over de Zuiderzee. Stap bij het entreepaviljoen op de veerboot en maak een boottocht terug in de geschiedenis. In het Buitenmuseum loop je namelijk in de oude straatjes van een oud Vissersdorp waar de oude ambachten voor je neus worden uitgevoerd. Kinderen kunnen bij de touwslager bijvoorbeeld zelf een springtouw maken. En dat is slechts een van de activiteiten die het museum te bieden heeft. Leuk en leerzaam voor jong en oud. In het binnenmuseum leer je meer over de Zuiderzeecultuur en kun je historische boten bezichtigen. Het Zuiderzeemuseum is eenvoudig te bereiken met de trein en met de auto. Bij het entreepaviljoen aan de Zijlweg kun je de toegangskaarten aanschaffen. Het buitenmuseum is dit jaar geopend tot en met 25 oktober, het binnenmuseum is het hele jaar door te bezoeken (behalve op eerste Kerstdag).

Meer foto’s van de spectaculaire opening vind je in het album Zuiderzeemuseum 2015 op Facebook.com/WritingBerries.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.