donderdag 9 juli 2015

Overwinning voor koraal, baby schildpad & nieuwe bewoners

De zomer is echt in volle gang en dat merk je aan de tropische hittegolf die vorige week over Nederland trok. Nu het weer iets minder heet is, is het wellicht nog fijner om er op uit te gaan. Misschien kun je wel een mooie boottocht maken op de Noordzee (en daarbij zeehonden spotten, zoals ik pas heb gedaan). Of ga je lekker op kraamvisite in de dierentuin? Ook hebben verschillende dierentuinen nieuwe bewoners mogen verwelkomen. Tijd dus om weer eens wat nieuwtjes op een rij te zetten.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Overwinning voor koraal
In de wereld wordt er door milieuorganisaties hard gevochten voor het behoudt van onderzeese natuurgebieden. Zo ook voor het Australische Great Barrier Reef. UNESCO heeft onlangs de Australische regering onder druk gezet om ervoor te zorgen dat Great Barrier Reef schoongehouden wordt. De regering krijgt anderhalf jaar de tijd om te laten zien dat ze de vervuiling van het rif aanpakken, anders zet UNESCO het gebied alsnog op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed. Dit besluit is een overwinning voor onder meer Wereld Natuur Fonds dat zo hard heeft gewerkt voor behoud van het rif en bewustwording van de vervuilingsproblematiek. Nu maar hopen dat Great Barrier Reef snel wordt opgeruimd. (foto: Wereld Natuur Fonds)

Bescherming voor de Noordzee
Naast de overwinning in Australië heeft het WNF ook een overwinning behaalt in Nederlandse wateren. Zo heeft de Tweede Kamer de ruimte gegeven aan WNF voor het beschermen van de unieke onderwatergebieden van de Doggersbank en de Klaverbank. Dit houdt in dat het de unieke onderwaternatuur eindelijk beschermt kan worden tegen vissen met drijfnetten. Drijfnetvisserij maakt namelijk veel kapot. Dankzij de beschermende maatregelen kunnen de natuurlijke kraamkamers van verschillende vissoorten zich herstellen, waardoor de balans in de Noordzee ook weer terugkomt. (foto: Wereld Natuur Fonds)

Geboortenieuws uit Amersfoort
In DierenPark Amersfoort werden er bij de Egyptische landschildpadden sla met muisjes gegeten, want er is voor het eerst een baby uit het ei gekropen. Een zeer heuglijk feit, want wereldwijd doen er maar 200 Egyptische landschildpadden mee aan het fokprogramma. En het is niet makkelijk om een schildpadje te krijgen, want alle omstandigheden luisteren uiterst nauw. Maar wat het nog meer bijzonder maakt, is dat deze schildpaddensoort heel zeldzaam is. In het wild komen de dieren nog nauwelijks voor. Deze kleine rakker zal de komende twee jaar in het Schildpaddenhuis te zien zijn. Daarna zal er worden gekeken of de kleine voor het fokprogramma zal gaan verhuizen of niet. (foto: DierenPark Amersfoort)

Warm welkom voor ijsberen in Emmen
Wildlands Adventure ZOO in Emmen krijgt er weer twee nieuwe bewoners bij. Althans, Lale en Noordje wonen voorlopig nog even in Dierenpark Emmen totdat het nieuwe verblijf in Wildlands Adventure ZOO klaar is, dan zullen de bezoekers de imposante beren in Nortica kunnen zien zwemmen – ook onder water. Op 4 juli werden de beide dames met open armen in de tropische warmte ontvangen in het park in Emmen, waar je de beren ook gewoon kunt gaan bekijken. Gelukkig hebben de ijsberen weinig last gehad van de tropische hitte: ze namen meteen een verfrissende duik in het water. (foto: Dierenpark Emmen)

Nieuwe bewoners in Apeldoorn
Het Apeldoornse apenpark Apenheul heeft heuglijk nieuws. Naast het feit dat er baby’s zijn geboren bij de doodshoofdaapjes en de berberapen, zijn er ook andere nieuwe bewoners in het park komen wonen. Zo is er een nieuwe Hanuman langoer in het doorloopgebied erbij gekomen en woont er ook een nieuwe witgezichtsaki in het park. Zeer bijzonder is de komst van de luiaards, die je in het nachtgedeelte van de Apenboom kunt tegenkomen. Al deze apen bevinden zich in losloopgebieden. Dus wie weet kom jij ze ook wel tegen tijdens een bezoek aan dit gezellige park vol apenstreken. (foto: Apenheul)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.