maandag 10 augustus 2015

Internationale Dag van de Leeuw

Het is vandaag 10 augustus en dat is een heel bijzondere dag. Het is namelijk de internationale Dag van de Leeuw. Leeuwen zijn prachtige dieren. Majestueus en misschien een beetje hooghartig. In mijn favoriete dierenpark kan ik uren bij ze kijken. Het Koningskoppel van DierenPark Amersfoort is namelijk zo lief voor elkaar. Samen slapen, knuffelen, brullen… Prachtig om te zien. De koning der dieren verdient vandaag alle aandacht. Helaas is dit prachtige dier namelijk te vaak slachtoffer van stropers, waardoor er steeds minder leeuwen in het wild voorkomen. Daarnaast zijn er zogeheten knuffelfarms, waar nietsvermoedende toeristen kunnen knuffelen met welpen, die – als ze groter zijn – vervolgens door ‘jagers’ in een omheinde omgeving geschoten mogen worden. Canned hunting noemen ze dat. Deze dag is in het leven geroepen om daar met zijn allen wat aan te doen. Want hoe prachtig ik het ook vind om in de dierentuinen naar deze geweldige dieren te kijken, ze horen natuurlijk ook in het wild gewoon van een onbezorgd leven te kunnen genieten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)


Wist je dat…

…de brul van de leeuw een zeer bijzonder geluid is? De leeuw is de enige grote kat die zo een imposant geluid kan maken. Volgens een onderzoek uit 2010 door Museum Koenig in Bonn blijkt dat de lage brulgeluiden samenhangen met de omgeving waarin de leeuw leeft. Katten die in dichtbegroeide bossen wonen miauwen meer of hebben een hoger geluid, dan katten (de leeuw) die op grote open vlaktes leeft. Waarom dit zo is, dat is voor de onderzoekers een raadsel. Vrouwtjes brullen overigens ook. Brullen heeft verschillende functies, van intimideren tot de kinderen roepen voor het eten. Maar leeuwen maken ook andere geluiden. Zo spinnen ze bijvoorbeeld om een prooi tot rust te sussen voor ze deze doden. De beroemdste brullende leeuw is waarschijnlijk de MGM (Metro Goldwyn Mayer) leeuw die aan het begin van de film zijn imposante gebrul de zaal instuurde. Er zijn maar liefst 7 leeuwen geweest die deze brul hebben verzorgd. Op dit moment is dat Leo.

Leeuwin uit Dierenpark Emmen / Leeuw uit GaiaZOO

…er verschillende soorten leeuwen bestaan? Over het algemeen zijn er twee: de Afrikaanse en de Aziatische of Perzische leeuw. Vervolgens zijn er verschillende ondersoorten, zoals de Kaapse leeuw (uitgestorven) en Berberleeuw (waarschijnlijk uitgestorven, maar men denkt dat er nog een aantal in leven zijn in een dierentuin). Ook de Euraziatische holenleeuw (een katachtige verwant aan de leeuw, uitgestorven) is familie. Deze leefde ten tijde van het Pleistoceen. Een opgezet exemplaar van de zeer slanke Kaapse leeuw wordt bewaard in Naturalis. Er bestaan ook witte leeuwen. Dit is geen foutje (zoals bij witte tijgers), maar een normale kleur. Leeuwen kunnen namelijk in kleur variëren van goudbruin tot prachtig wit.

Afrikaanse leeuwen uit DierenPark Amersfoort / Witte leeuw uit Ouwehands Dierenpark

…leeuwen echte familiedieren zijn? Er staat altijd één man aan het hoofd, gevolgd door zijn vrouwtje (dat is vaak echte liefde) en haar zussen en dochters. Maar ook jonge mannetjes en oude mannetjes kunnen tot de groep behoren. Een familie kan uit wel 30 leeuwen bestaan. Wat een gezelligheid. Toch komt er vaak een tijd dat jonge mannetjes (na een jaar of drie, vier) de familie verlaten om een eigen gezin te stichten. Maar het komt ook voor dat vrijgezelle mannetjes samen een nieuwe groep vormen, totdat ze een vrouwtje vinden.

Leeuwenliefde in DierenPark Amersfoort / Grote familie in Safaripark Beekse Bergen

…de mannen het eerst eten, maar dat de dames voor het eten zorgen? Wat dat aan gaat zijn mannetjes leeuwen redelijk lui en de dames weten hoe ze aan het eten moeten komen. Leeuwinnen jagen in groepen op kleine prooidieren en hoefdieren. Als het dier gedood is, mag de koning eerst komen eten, maar er blijft altijd genoeg over voor de rest van de familie.

Imposante leeuwinnen uit Burgers Zoo en DierenPark Amersfoort

…leeuwenwelpen vlekken hebben in hun vacht? Naarmate ze groter worden, vervagen deze vlekken of lijken ze te verdwijnen, omdat ze meer verdelen over de vacht. Soms zijn ze - als je heel goed kijkt - bij oudere dieren ook nog wel te zien.

Welpen uit Dierenpark Emmen

…je aan de kleur van de manen kunt zien of je met een jong mannetje of een ouder mannetje te maken hebt? Hoe jonger hoe lichter de manen zijn. Ook hebben jonge mannetjes vaak dunnere of minder manen dan hun oudere seksegenoten. Volwassen mannen hebben een imposante kraag waarbij je de redelijk kleine, ronde oren van een leeuw vaak moet zoeken. Ook zijn de manen veel donkerder.

Leeuw met volle manen en donkere accenten uit DierenPark Amersfoort en Dierenpark Emmen

…de leeuw Koning der dieren is? Althans, in Europa duurde dat even. De leeuw moest hiervoor eerst de bruine beer van de troon stoten die tot aan de Middeleeuwen symbool stond als de koning van het bos en de jungle. Omdat de leeuw zo koninklijk en imposant is, wordt hij ook veel gebruikt in wapens van landen. Ook in Nederland. In ons wapen staat de Kaapse leeuw, een ranke leeuw met imposante manen. De Nederlandse leeuw is ook mascotte van het Oranje voetbalteam. Want we laten onze leeuwen (en leeuwinnen) toch niet in hun hempie staan?

Koningskoppel uit DierenPark Amersfoort

…de leeuw in zijn voortbestaan ernstig wordt bedreigd? De koning der dieren is namelijk een zeer geliefde prooi voor stropers. Gelukkig zijn er veel organisaties, zoals Wereld Natuur Fonds en Stichting Spots die heel veel doen om de dieren te beschermen. Ook sluiten steeds meer vliegtuigmaatschappijen zich aan door deze ‘trofeeën’ gewoon niet meer te vervoeren. Daarnaast zijn er nog organisaties zoals Stichting Leeuw die leeuwen uit benarde situaties redden. Veel verwaarloosde en mishandelde dieren komen bij deze stichting in Anna Paulowna binnen om vervolgens weer helemaal op te knappen. En als het even kan, dan brengen ze de leeuwen weer terug naar een beschermd gebied in Zuid-Afrika. Zoals Nero en Masrya. Lees ook eens mijn artikel over deze stichting: Stichting Leeuw: van opvang tot vrijlating en alles wat er tussen zit.

Nero, op de foto nog bij Stichting Leeuw, woont inmiddels in Zuid-Afrika / Imposante heer bij Stichting Leeuw

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- DierenPark Amersfoort
- Dierenpark Emmen
- Ouwehands Dierenpark
- Burgers Zoo
- Safaripark Beekse Bergen
- GaiaZOO
- Stichting Leeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.