maandag 14 september 2015

Drop: Nederlandse lekkernij

Zoute drop, salmiak knotsen, Engelse drop, katjesdrop, zoete drop, honing drop, combinaties met winegums… alleen in Nederland kun je zoveel verschillende soorten drop vinden. Ook in Duitsland, België, Denemarken en Italië is drop te koop. Dat komt omdat drop niet echt oer-Hollands is, maar wel in Nederland het meest wordt gegeten. De ingrediënten zijn overigens ook niet echt heel Nederlands. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Zoethout: belangrijk bestanddeel
Een van de meest belangrijke ingrediënten van drop is zoethoutextract. Dit wordt gemaakt van de wortels van de zoethoutstruik. Je vindt deze struik in subtropische gebieden, waaronder Spanje, Italië en China. Wanneer de struik vier jaar oud is, dan kunnen de wortels van de struik worden geoogst. De oogst vindt altijd plaats in oktober, dan is de struik namelijk uitgebloeid. De wortels worden altijd zeer voorzichtig opgegraven en vervolgens ontward. Daarna legt men ze een paar dagen in de zon om te drogen. Eenmaal gedroogd worden de wortels in een verwerkingsfabriek in stukken gesneden, schoongemaakt en met water tot pulp vermalen. Om alle splintertjes te verwijderen wordt de pulp gefilterd, ingedikt en in blokken gegoten: de zogeheten ‘blokdrop’. Dat is de basis voor onze drop.

Arabische gom: zachtmaker
Blokdrop is heel hard en daardoor misschien niet lekker om op te kauwen. Daarom werd er tot 1973 Arabische gom toegevoegd aan de mix om zo het blokdorp zacht en flexibel te maken. Arabische gom is een soort hars van de acaciabomen. Deze vind je in Soedan, Senegal en de stroomgebieden van de Nijl. Tijdens de oliecrisis van 1973 ontstond er grote schaarste aan Arabische gom. De Nederlandse dropindustrie is toen gaan zoeken naar een vervangend ingrediënt, die de smaak van drop niet zou aantasten, maar het wel flexibel en zachter zou maken. Het werd gevonden in gemodificeerd zetmeel en ook nu wordt dit nog veel gebruikt om drop lekker zacht te maken.

Van bitter naar zoet
Blokdrop is zo geconcentreerd dat het eigenlijk een beetje bitter smaakt. Om het zoeter te maken wordt er suiker of honing (voor honingdrop) aan blokdrop toegevoegd. Samen met het Arabische gom heb je dan eigenlijk al zoete drop. Hou je van lekker zoute drop, dan wordt er salmiak aan het mengsel toegevoegd. Hoe meer salmiak, hoe zouter de drop.

Kleur- & smaakstoffen
Drop is bruin en wat doorzichtig. Om het lekker zwart of donkerbruin van kleur te maken voegt men koolstoffen of karamel toe aan de drop. Dit zijn overigens natuurlijke kleurstoffen. Ook worden er vaak natuurlijke smaakstoffen toegevoegd aan het dropje, want dat is nu juist zo lekker aan dropjes: al die smaken! Honing, anijs, menthol en zelfs laurier maken drop extra lekker. Vaak bevat drop al laurier, omdat Italiaanse boeren laurierbladeren tussen de stukken blokdrop legden om zo het aan elkaar plakken van de stukken te verminderen. De smaak en het aroma van de laurierbladeren gaat in het blokdrop zitten. En dan heb je laurierdrop.

Lekker voor je keel
Heb je last van een zere keel? Op een dropje met honing of menthol zuigen wil dan nog wel eens helpen. De drop zelf zal de zere keel niet verminderen, maar je maakt wel meer speeksel aan. En dat is heel fijn bij een zere keel, omdat de mond dan vaak droger aanvoelt. Maar je mag ook gewoon lekker een dropje eten als je daar zin in hebt natuurlijk. Zolang je maar niet vergeet erna de tanden te poetsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.