maandag 21 december 2015

Hond Gezond: Feestdagen & Winterse tips

Je zou het haast niet denken, maar het is toch zo zoetjes aan winter aan het worden in Nederland. Dat betekent dat er zo nu en dan preventief gestrooid wordt op de fietspaden en wegen. Sneeuw zal waarschijnlijk nog wel even uitblijven, maar die koude wind in combinatie met regen is niet zo heel erg fijn. Ook niet voor je hond. Daarom vandaag een paar tips om het winterseizoen voor je hond extra gezond te maken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Jassen en sjaaltjes
In principe hoeft het niet om je hond een jas of das aan te trekken als het buiten koud is. Vooral niet wanneer je hond jong, gezond en sterk is en bovendien goed in zijn haar/vacht zit. Als het heel erg hard regent, sneeuwt of berenkoud is, mag je gerust je hondje wat aantrekken. Vooral kleine hondjes met een dunne vacht kunnen wel wat extra bescherming gebruiken en oudere honden natuurlijk ook. Ik heb voor de heel koude of natte dagen voor mijn hondje (en die is 3, bijna 4) een waterdicht dekjes met fleece voering. En voor de leukigheid draagt hij een door mij zelfgebreide loopsjaal. Als het erg hard regent, dan trek ik die ook nog wel eens voor de kou over zijn flapoortjes.

Pekelvoetjes
Sammie – mijn hondje – houdt van wandelen en sneeuw vindt hij geweldig. Alleen loopt hij niet graag de straat over wanneer er gestrooid is. Meestal til ik hem dan even op en spoel zijn voeten bij thuiskomst af onder de kraan. Strooizout kan namelijk de voetzooltjes van je hondje irriteren, waardoor deze stuk kunnen gaan. En dat loopt natuurlijk niet fijn. Is het heel koud dan weet je dat er extra wordt gestrooid. Dan smeer ik zijn voetjes in met speciaal hondenpootjesvet. Dit legt een beschermend laagje tussen de kussentjes van zijn voetjes en de straat. Ideaal om pijnlijke pekelvoetjes te voorkomen.

Dennenappels & - naalden
Het is zo leuk, een echte kerstboom in huis of dennenappels uit kerststukjes, maar als je een hond hebt (of kat) is het beter om dit niet in huis te halen. De naaldjes van een dennenboom kunnen namelijk giftig zijn als je trouwe viervoeter erop kauwt. Ook kunnen ze in de ogen terechtkomen, tussen de tenen of lelijk in de huid steken en in het haar verstrikt raken. En ook de dennenappel is niet echt speelgoed voor je hond. Wil je toch een echte boom? Neem er dan eentje die zijn naalden niet verliest of zorg dat je afgevallen naalden direct verwijdert van de vloer. Of kies voor een kunstboom.

Kerstster
O zo mooi en o zo giftig voor je hond: de kerstster. Neem je deze plant met vurig rode bloemen in huis, zet deze dan buiten het bereik van je hond en zorg ervoor dat je deze wegzet in een andere kamer waar de hond niet komt wanneer je je hond alleen laat. Overigens is het niet giftig om het in huis te halen, maar wanneer je hond erop zou kauwen of aan zou likken kan dit nare gevolgen voor je vriendje hebben.

Chocolade
Wij zijn er dol op. En onze viervoeters helaas ook. Toch is chocolade puur vergif voor je hond. Er zit namelijk een stofje in chocola dat door hondenlijfjes niet wordt geaccepteerd. Hou chocola daarom altijd buiten bereik van je hond. Plaats het bijvoorbeeld alleen in een schaal met deksel, zoals een luxe bonbonnière.

Vuurwerk
Niet alle honden zijn gecharmeerd van het vuurwerk. Mijn hondje heeft er niet zo een moeite mee, maar een vriendje van hem weer wel. Vorig jaar mocht ik Bach Rescue Remedy Pets uitproberen. Met succes, want het kleine vriendje zat aanzienlijk minder te bibberen tijdens de jaarwisseling. Het is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken, de betere drogisterij en gezondheidswinkels.

Lees voor meer winterse Hond Gezond tips het artikel Hond Gezond Wintertijd van vorig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.