maandag 15 februari 2016

Internationale Dag van het Nijlpaard

Het is 15 februari en op deze dag wordt de Internationale Dag van het Nijlpaard of World Hippo Day gehouden. Hippopotamus is oud Grieks en betekent rivierpaard. Nijlpaard verwijst hier natuurlijk ook al naar, want de Nijl is de belangrijkste en grootste rivier van Egypte. Deze rivier huisvest van oudsher heel veel nijlpaarden. De kuddedieren kunnen zich onder water goed verstoppen. Dankzij de hoogte van neus, oren en ogen kan het nijlpaard diep onder water verblijven en moet je soms goed zoeken om de dieren te kunnen zien. Ik vind nijlpaarden geinige, lekkere chagrijnige dieren. Ze hebben iets koddigs, terwijl ze heel gevaarlijk zijn. Misschien is het daarom wel zo een bijzonder dier. De dag van het Nijlpaard is ingeroepen om – net als tijdens de dagen voor de leeuwen, olifanten en andere dieren – meer aandacht te vragen voor deze prachtige dieren. Want ook zij hebben door klimaatverandering en vooral de vervuiling van het water met plastic en chemicaliën onze hulp hard nodig! (foto: Berry de Nijs/ Dierenpark Emmen)


…nijlpaarden helemaal niet zijn verwant aan het paard zelf, maar wel dezelfde voorouders delen als de walvis? Misschien houdt het nijlpaard daarom zo van uren rondwandelen in het water… In het Zuid-Afrikaans wordt het nijlpaard overigens seekoe genoemd.

Lekker onder water in Dierenpark Emmen

…er twee soorten nijlpaarden zijn? De grote veelvoorkomende soort in de Nijl en een kleine soort. Deze kleine worden Dwergnijlpaarden genoemd.

Dwergnijlpaarden uit ZooParc Overloon

…nijlpaarden bijna over heel Afrika wonen, vanaf de Nijldelta tot de Kaap? Ze wonen zelfs in de bergen tot op 2000 meter hoogte. Ze wonen graag in gebieden met veel water en gras om te grazen. Een lekkere modderpoel is ook geen overbodige luxe.

Nijlpaarden in Dierenpark Emmen

…dankzij de nijlpaarden steriele bergbeekjes omgetoverd worden tot levensrijke rivieren, plassen en meren? Dat komt doordat nijlpaarden hun behoefte doen in het water en deze mest zorgt ervoor dat er waterplanten gaan groeien en er vanzelf vissen komen.

Nijlpaarden in Safaripark Beekse Bergen

…de snijtanden van een nijlpaard erg scherp en gevaarlijk zijn? Ze gebruiken deze om met elkaar te kunnen vechten. Hierbij slaan ze met de onderkaken tegen elkaar. Nijlpaarden zijn voornamelijk grazers, maar een stukje vlees slaan ze niet af. Er gaan verhalen de ronde dat ze oude karkassen opeten, maar ook rustig een krokodil door midden bijten en verorberen.

Grote tanden in Dierenpark Emmen

…nijlpaarden veel gevaarlijker zijn dan je op het eerste gezicht zou zeggen? Ze hebben misschien een koddig uiterlijk, met die leuke wangetjes waarop een glimlach lijkt te liggen. Maar nijlpaarden zijn eigenlijk chagrijnen die met gemak een boot omgooien en alle inzittenden met gemak verwonden of doden. Vooral wanneer het dier zich bedreigt voelt (bijvoorbeeld doordat een boot tussen de oever en het nijlpaard in vaart) zal het aanvallen. Een nijlpaard is uiterst wendbaar en kan op land zelfs snelheden van 30 kilometer per uur halen.

Cute or not? in Dierenpark Emmen

…nijlpaarden sinds mei 2006 op de Rode Lijst van de IUCN staan als kwetsbare soort? Er wordt veel op de dieren gejaagd voor het vlees en zelfs ivoor (de grote slagtanden in de onderkaak). Maar ook habitatverlies door bebouwing en oorlog zorgen ervoor dat het dier kwetsbaar is geworden als soort. Gelukkig zijn er genoeg dierenwelzijnsorganisaties die op een dag als vandaag (en de rest van het jaar) werken aan het behouden van nijlpaarden.

Genieten van een bad in Dierenpark Emmen

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- Dierenpark Emmen – vanaf maart WILDLANDS Adventure ZOO
- Safaripark Beekse Bergen
- Zoo Parc Overloon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.