vrijdag 19 februari 2016

Lentekriebels, dolfijntherapie & crowdfunding

Met de Voorjaarsvakantie voor de deur is het extra lekker om erop uit te gaan. Enkele suggesties voor een dagje uit deed ik gisteren. Maar er zijn nog zoveel andere nieuwtjes uit de natuur en de dierentuinen gekomen die een bezoek aan een park kunnen stimuleren, dat je vandaag kan genieten van een Nieuws uit de Natuur met voorjaarsnieuws. Uiteraard betekent het voorjaar weer tijd voor geboortes. Al gaat dat helaas niet altijd even goed… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Triest nieuws uit Apenheul
Eind december was ik op kraamvisite bij Wattana en haar kleintje in Apenheul, waar verteld werd dat Sandy ook weer in verwachting was. De orang-oetan mama beviel in de nacht van 9 op 10 februari tijdens een zware bevalling van een zoontje, maar de kleine was slap en niet actief. Niet lang daarna is de baby overleden. Nadat Sandy alle tijd heeft gehad om afscheid te nemen van haar kleintje, hebben de verzorgers het jong naar de Universiteit van Utrecht gestuurd voor sectie. Het bleek dat de kleine bloedinkjes in de hersenen heeft gehad waarschijnlijk als gevolg van de zware bevalling. Sandy wordt uiteraard vertroeteld door haar verzorgers. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Apenheul)

Gorillatweeling geboren!
Geweldig nieuws rechtstreeks uit Natuurpark Dzanga Sangha in de Centraal-Afrikaanse Republiek: er is een gorillatweeling geboren. De kleintjes zijn van gorillamama Malui en papa Makumba. Laaglandgorilla’s krijgen zelden een tweeling, maar gelukkig gaat het heel goed met de tweeling (kijk ook op het filmpje hieronder naar deze twee schatjes). Het Wereld Natuur Fonds is verrukt met het nieuws. Het WNF zet zich al zestien jaar in voor de bescherming van de bedreigde laaglandgorilla’s in Dzangha Sangha. Daarom is dit nieuws zo welkom. De twee baby’s zijn een enorme aanwinst voor de familie van zes. (foto: WNF)



Geboorte- & Cheetanieuws
Burgers’ Zoo in Arnhem heeft er ook weer een nieuwe telg bij. Op 17 februari jl. ontdekte hoofdverzorger Jan Veldhuis ineens een kleine ringelrob in het verblijf. Burgers’ Zoo is de enige dierentuin ter wereld waar er ooit ringelrobben zijn geboren, de laatste keer was in 2014. De witte pup is goed te herkennen in het verblijf. Daarnaast heeft het park veel kleine cheeta’s mogen verwelkomen afgelopen jaren. In slechts acht maanden tijd werd er zowel een drieling als een zesling geboren. De negen jongen zijn geheel door hun moeders opgevoed en zijn nu groot genoeg om een eigen leven te starten. Via het Europese Fokprogramma zwermen de negen jonge katten straks uit over heel Europa. (foto’s: Burgers’ Zoo)


Bijzondere geboortes in GaiaZOO
Dat het lente is, merk je ook in het Limburgse GaiaZOO. Daar zagen in korte tijd maar liefst drie bijzondere dieren het levenslicht: een bongo, wolaap en saki. Je kan de kleintjes alle drie bewonderen in het gebied Rainforest in de dierentuin. De geboorte van de drie dieren is heel bijzonder, maar die van de wolaap misschien nog wel het meest: er zijn slechts zes dierentuinen in Europa die deze bijzondere aapjes huisvest. Alle drie de moeders en baby’s maken het goed. (foto: GaiaZOO)



10 jaar Dolfijntherapie in Brugge
Al 10 jaar lang werken Boudewijn Seapark en Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent samen om de kindjes sneller en beter te laten revalideren met behulp van Dolfijntherapie. Het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent behandelt dagelijks een veertigtal kinderen tussen nul en zestien jaar met ernstige hersenletsels, ruggenmergletsels, zenuwletsels, amputaties, brandwonden, spier- en gewrichtsaandoeningen en tumoren. Dolfijntherapie is een van de vele uitdagende activiteiten om te revalideren. De samenwerking met Boudewijn Seapark ontstond in 2004 nadat een groep kinderen met het centrum een bezoek brachten aan de dolfijnen. De kinderen reageerden zo enthousiast en blij dat het idee voor dolfijntherapie al snel werd uitgewerkt. De trainers in het dolfinarium communiceren met de dolfijnen door middel van hand- en armgebaren. Heel wat bewegingen die trainers uitvoeren, worden ook gebruikt in de motorische revalidatie van de kindjes. Alleen wanneer de kinderen deze gebaren maken met een dolfijn erbij en het gaat goed, dan beloont de dolfijn het kind met een sprong of een liedje. Een geweldige samenwerking, waarbij Boudewijn Seapark zijn tijd en dolfinarium belangeloos ter beschikking stelt voor de revalidatie voor de vele kindjes.

Crowdfunding voor de natuur
Wil je ook meer doen voor de natuur in je buurt? Dan weet je dat hier geld voor nodig is, want alleen door te investeren kun je dingen echt veranderen. Crowdfunding kan hier de oplossing voor bieden. Daarom organiseren Crowdfunding VoorNatuur en Voor Je Buurt het Symposium ‘Crowdfunding VoorNatuur’. Tijdens het symposium delen diverse particulieren en organisaties hun ervaringen met crowdfunding en zijn er leuke workshops waarbij je samen op zoek gaat naar hoe je crowdfunding kan inzetten in de natuursector. Het symposium vindt plaats op 24 maart 2016 van 13.00 tot 18.00 uur in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade 179 te Amsterdam. Deelname is gratis. Aanmelden voor 17 maart via www.crowdfundingvoornatuur.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.