donderdag 7 april 2016

Panda’s, Chimpansees en Mangrove nieuws

De lente is in volle gang en dat is te merken in de dierenparken van Nederland. Eind volgende week opent Apenheul haar deuren en dan zijn alle parken weer open voor een seizoen lang plezier tussen het groen en de dieren. Ondertussen wordt er in veel tuinen doorgebouwd aan nieuwe verblijven en gebieden en verhuizen er zo links en rechts wat dieren tussen de parken. En er is natuurlijk nog veel meer leuk en helaas minder leuk nieuws.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Panda’s voor DierenPark Amersfoort
Het leek op een 1 april-grap. De opzet leek te perfect en de gekozen datum wellicht een tikkeltje ongelukkig, want op vrijdag 1 april werden de nieuwe panda’s verwelkomt in DierenPark Amersfoort. Het persbericht luidde dat er panda’s naar de Amersfoortse dierentuin zouden komen die dag en menig blog of nieuwssite interpreteerde dit als reuzenpanda’s. Je weet wel, van die zwart-witte die in het najaar naar Ouwehand komen. Gelukkig bleef het publiek niet weg op 1 april en werden de twee broertjes rode panda’s (ook bekend als kleine panda’s) met veel belangstelling welkom geheten in hun nieuwe verblijf. (foto: DierenPark Amersfoort)

Verzorgers Ouwehand naar China
Nu we het dan toch over panda’s hebben: de verzorgers van Ouwehands Dierenpark zijn op 21 maart naar China vertrokken om meer te leren over de verzorging van de reuzenpanda’s. In het Wolong Giant Panda Centre kunnen ze veel expertise opdoen over deze prachtige dieren. Een onderdeel dat op het programma staat is het leren bereiden van voedzame pandacake: een speciale cake van rijstmeel met bamboe en toegevoegde vitamines en mineralen. Ondertussen wordt in Ouwehand hard gebouwd aan het imposante nieuwe verblijf dat de naam Pandasia heeft gekregen. (foto: Ouwehands Dierenpark)

Bouw Chimpanseeverblijf gestart in Dierenrijk
Terwijl de kleine ijsbeertjes Nick & Simon lekker buitenspelen in Dierenrijk, wordt er volop gewerkt aan een nieuw groots verblijf voor de chimpansees. Achter de speeltuin bij het restaurant is de bouw in volle gang. In juni worden de dieren verwacht intrek te nemen in hun grote binnen- en buitenverblijf. Bovendien wordt de binnenspeeltuin vernieuwd zodat groot en klein met de apen indoor kan Apenkooien. Het grote verblijf gaat ongeveer acht chimpansees uit Safaripark Beekse Bergen huisvesten. (foto: Dierenrijk)

Samenwerken is lastig, voor mens én chimpansee
Uit Safaripark Beekse Bergen kwam het nieuws dat chimpansees samenwerken met elkaar net zo lastig vinden als mensen. Onderzoeker/bioloog Patrick van Veen van Apenmanagement werkt momenteel samen met chimpansees Sonja, Caroline en Jana (geheel op vrijwillige basis) om dit te onderbouwen. Samenwerken zou iets natuurlijks zijn en het wordt dagelijks van ons mensen verwacht, maar samenwerken roept ook frustraties op en soms problemen. Echter voelen kinderen vaak feilloos aan dat samenwerken heel belangrijk is om taken voor elkaar te krijgen. En dat geldt ook voor chimpansees (en olifanten) zo blijkt uit eerder onderzoek. Dit onderzoek moet helpen om inzicht te krijgen in de randvoorwaarden die chimpansees opstellen om samenwerking te bewerkstelligen. De dames mogen zelf bepalen of ze zin hebben in de experimenten die als verrijking aan de apen worden gepresenteerd. (foto: Safaripark Beekse Bergen)

Afscheid van Mama in Burgers’ Zoo
Op dinsdag 5 april is de meest beroemde chimpansee van Nederland overleden op de zeer hoge leeftijd van 59 jaar: Mama uit Burgers’ Zoo. Zij was de oudste chimpansee van Nederland en dankzij primatoloog Frans de Waal ook een van de beroemdste. Het verlies van Mama is groot voor de verzorgers en voor de groep chimpansees, want als stamoudste was Mama de leidster van de groep. Kleindochter Morami zal waarschijnlijk in haar voetsporen treden als leidster van de chimpansee familie in Arnhem, aangezien ze de afgelopen jaren al een centralere rol heeft opgeëist. Heel veel sterkte met dit grote verlies voor alle medewerkers van Burgers’ Zoo, bezoekers en natuurlijk haar familie. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)

Burgers’ Zoo zet traditie voort
Dé reden waarom veel mensen genieten van Burgers’ Zoo in Arnhem is dat je grote overdekte biotopen kunt bezoeken. De Bush, Desert en Ocean bieden een zo natuurgetrouwe omgeving voor vogels, vissen en zoogdieren die tot dit leefgebied behoren. In de traditie van deze drie leefgebieden komt er een vierde bij: de Mangrove. Voor de bouw van de Mangrove staat het Centraal-Amerikaanse Belize model, met haar gezellige huisjes en ongerepte natuur. De Mangrove wordt gezien als de kraamkamer van de natuur. Dankzij ondiepe wateren vol verstopplekken dankzij de wortels van bomen die hier groeien, zijn er veel schuilplekken voor de dieren te vinden. De Mangrove wordt energiezuinig gebouwd en gaat 3.000 vierkante meter oppervlakte krijgen. Dit wordt dan de grootste overdekte Mangrove ter wereld waar vogels, vlinders, reptielen en de zeekoeien in zoveel mogelijkheid vrijheid gaan wonen. De Mangrove is gepland om te openen voor publiek in het voorjaar van 2017. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.