maandag 9 mei 2016

Asperges: gezonde groente onder de grond

Heb jij ze al gegeten? Met of zonder eitjes, plakje ham en botersaus? Het is er namelijk weer tijd voor: asperges. In Nederland eten we het liefste de witte asperges die onder de grond groeien. De asperges zijn wit, omdat ze geen zonlicht te zien krijgen. Groene asperges (veel gezien in Italiaanse gerechten bijvoorbeeld) hebben wel zonlicht gehad en hebben hierdoor een groene kleur kunnen ontwikkelen. Er worden door telers ook paarse asperges geteeld, dit zijn witte asperges die deels licht hebben gehad. Deze paarse groente is een echt nicheproduct en wordt voornamelijk geteeld voor restaurants. (foto: Noortje Schmit)

Groente van Romeinen & Egyptenaren
Asperges worden al heel lang gegeten als groente. Uit opgravingen en tekeningen blijkt dat de Egyptenaren de asperges al op tafel zette. In Woerden is eens een mes met de gravering van een asperge gevonden uit de Romeinse tijd, waaruit we kunnen concluderen dat de Romeinen ook wel raad wisten met deze scheuten.

Plantenstengels
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een asperge is eigenlijk een scheut van een plant. De bovengrondse plant overleeft de herfst meestal niet, maar ondergronds overwintert de plant om in de lente nieuwe scheuten naar boven te stuwen om weer een plant te kunnen vormen. Asperges zijn dus eigenlijk gewoon plantenstengels – maar wel heel lekkere!

Boordevol vitaminen en mineralen
Asperges zijn heerlijk, maar hebben – eigenlijk net als witlof – een sterke smaak waar je van moet houden. De stengels zijn rijk aan vitamine C, calcium (beide 20 mg per 100 gram), natrium (5 mg per 100 gram) en aan ijzer (1mg per 100 gram). De hogere concentratie natrium geeft de asperge extra smaak, zodat je geen zout hoeft toe te voegen. Daarom passen asperges perfect in een zoutarm dieet.

Sterk ruikend plasje
Als je asperges hebt gegeten, dan kan je urine daarna zeer sterk ruiken. Het is bekend dat asperges de nierfunctie stimuleren, maar dat is niet de oorzaak van de sterkere geur. Asperges bevatten namelijk zwavelhoudende stoffen die in je lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen en dat ruik je tijdens het plassen. Overigens ruikt het niet bij iedereen altijd even sterk.

Goed schillen
Een goed advies van de groenteboer en iedere aspergeliefhebber: schil iedere asperge goed en grondig. Wanneer je dit niet doet, bevat de asperge na het koken harde draden aan de buitenkant. Snij ook het kontje af, aangezien dit vaak een beetje uitdroogt. Maar: kook je asperges met schillen en de afgesneden kontjes voor nog meer smaak!

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.