woensdag 11 mei 2016

Dierbare Amsterdammers
Outdoor expo aan de Amstel

Ze zijn ons zo dierbaar: die ouwe honden en katten. Ze hebben al een heel leven met je gedeeld en iedere dag in zijn of haar seniorentijd is een cadeautje die we met ze koesteren. En dat geldt ook voor onze ouderen. Je kent vast wel een vrouw of man op leeftijd die je nog buiten ziet scharrelen met een hondje of die je tegenkomt in de tram, bij de bushalte of met rollator bij de supermarkt. Deze ouderen staan volop in het leven en wij mogen ze daarom zeker niet vergeten. Misschien kunnen wij zelfs nog wel wat van hen leren. Over het verzorgen van je huisdier bijvoorbeeld… (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Amsterdamse oudjes
In een grote stad als Amsterdam kom je de oudere dieren en oudere mensen dagelijks tegen. Let er maar eens op als je op je fiets naar je werk rijdt of wanneer je op een terrasje zit. Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) en Dierenbescherming vonden dat ouderen nog zichtbaarder mochten zijn en selecteerden 18 modellen (9 dieren en 9 mensen) om hen in het zonnetje te zetten en door 9 fotograferen te portretteren in al hun kracht. Het resultaat kun je sinds gisteren tot en met 6 juni zien langs de Amstel achter de Stopera.



Gezellige hondenboel
Omdat het om een buitenexpo gaat, waren er natuurlijk veel belangstellenden aanwezig. Er waren OOPOEH’s die zich bij de stichting hebben aangesloten, de 18 modellen en 9 fotografen waren natuurlijk aanwezig met vrienden en familie, en uiteraard toegestroomd publiek. De honden vonden het allemaal wel prima. Zo lag Chili lekker te slapen in het kratje voorop de fiets en keek Bobbie tevreden rond vanaf de arm van zijn baasje, alsof hij wist dat het gisteren een feestje was voor hem. Voor de innerlijke mens en hond was overigens goed gezorgd: er was volop water en voor mensen dan ook nog een ijsje en andere lekkernijen. In ieder geval was het een zeer gezellige hondenboel.



Bijzondere opening
De opening werd verzorgd door de Dierenbescherming en Stichting OOPOEH. Zij vertelden over hoe dierbaar ouderen zijn. Het is een groep waar je niet omheen kan in het straatbeeld, maar het zijn ook mensen en dieren met potentie. En we kunnen nog iets van hen leren, zo luidde de boodschap. Sophie van Stichting OOPOEH liet een van de fotografen aan het woord, Govert Roos. Hij vertelde dat hij zo genoten had van dit project en dat het zijn eerste keer was dat hij een dier op de foto mocht zetten. ‘Ik had het idee dat ik bij Chili op audiëntie kwam en alles kon vragen.’ Mevrouw Deketh zal aankomende juni de leeftijd van 100 jaar gaan bereiken – waar ze een groot applaus voor kreeg – en is een van de menselijke modellen. ‘Ik heb het met liefde gedaan,’ vertelde zij, ‘dieren hebben een positief effect op ouderen, want je moet met een hondje lopen en ervoor zorgen. Dat houdt je jong en bezig. Het is een hele verantwoordelijkheid hoor.’ Ze straalde werkelijk kracht uit. Het is zeker een vrouw waar we met zijn allen nog wat van kunnen leren. De tentoonstelling werd vervolgens geopend door haar en Govert – met een beetje hulp, omdat het lint zo hoog hing.



Dierbare Amsterdammers
De unieke fototentoonstelling Dierbare Amsterdammers is sinds gisteren te bewonderen langs de Amstel bij de Stopera. De expo blijft staan tot en met 6 juni. Het bezichtigen van de tentoonstelling is gratis. Meer foto's van de reportage vind je binnenkort op Facebook. En ook leuk, ik sta in de krant: Liever Cateautje (99) dan Van der Burg en Ivens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.