maandag 18 juli 2016

Hond Gezond: Zwemmen!

Lekker zwemmen met de hond in zee of in een natuurgebied. Sommige honden moeten echt zwemmen, want ze vinden het heerlijk, andere honden hebben een beetje overredingskracht nodig om de zee of een vijver in te springen. In welke categorie jouw hond ook valt, het is goed om op je hond te letten tijdens en na het zwemmen. Te lang zwemmen kan onderkoeling geven en stilstaand water kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zwemwater voor de hond kiezen
Volgens een artikel van de Hondenbescherming is het heel belangrijk om het juiste zwemwater te kiezen. Stilstaand water kan namelijk blauwalg bevatten. Vooral wanneer het heel warm en benauwd is geweest, groeit deze alg als een tierelier met alle nare gevolgen van dien. Kies daarom altijd voor water met stroming. In stromend water heeft bacterie- en algengroei geen kans. Let wel altijd op de bordjes bij het water. Mocht er toch blauwalg zijn, dan wordt dit altijd aangegeven, maar je kunt het ook zien aan dode vissen en vogels, prut aan de rand van het water, een laag waterpeil en een olieachtige filmlaag op het water.

Pas op onderstroming
Rivieren en de zee staan bekend om hun verraderlijke onderstromingen. Ga je met je hond zwemmen in zee of een snelstromende rivier dan kan je trouwe viervoeter weggezogen worden. Laat dit niet gebeuren en doe hem of haar een goede riem om. Een zwemvestje met tuig helpt je hond in veiligheid te houden. Overigens zijn zwemvesten voor honden die mee gaan op een boot of surfplank ook zeer aan te raden.

Zwembadje in de tuin
Woon je niet bij water of wil je je hond niet in natuurlijk water laten zwemmen, dan kun je je trouwe vriendje ook verkoeling bieden met behulp van een kinderzwembadje. Doe deze badjes niet te vol en zorg voor lauwwarm water – dus niet koud – zodat je hond lekker kan spelen, in het water kan liggen en rollen of een beetje zwemmen. Laat je hond niet alleen in het badje. Honden komen niet altijd makkelijk zelf uit een opblaasbadje en net als met kleine kinderen kan je hond ook verdrinken in een zwembadje. Blijf dus lekker bij hem of ga zelf ook in het badje zitten. Koel jij ook lekker af.

Op tijd weer uit het water
Let altijd op dat je hond niet oververhit raakt, maar ook dat hij niet onderkoelt raakt. Te lang in het water is ook niet goed. Geniet lekker van de zomer met je trouwe, harige vriendje of vriendinnetje en lees ook de volgende artikelen over zomer en je hondje:
Pas op voor oververhitting bij je hond
Hond Gezond zomertijd
Zomertips voor je hond
Naar zee en de hond mag mee

Fijne zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.