maandag 28 november 2016

Hond Gezond: chocoladeverbod

Sinterklaasavond komt eraan en natuurlijk haal je lekker in huis. Chocoladeletters, pepernoten, schuimpjes… allerlei snoepgoed waar je heerlijk van kan genieten. Maar wees er wel voorzichtig met al dat lekkers wanneer je hondjes hebt in huis. Hoewel de kruiden in pepernoten, taaitaai en kruidnootjes niet goed zijn voor je hond, is vooral chocolade puur vergif. En je wilt niet dat de feestvreugde wordt verpest doordat je met je hondje naar de eerste hulp voor diergeneeskunde moet. Met deze tips zorg je dat je trouwe viervoeter de feestdagen chocoladevrij doorkomt. En wat je moet doen als hij toch een hap chocola heeft genomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Voorkom dat je hond chocolade eet
Voorkomen is beter dan genezen. Net als dat je schoonmaakmiddelen buiten het bereik van kinderen bewaard, bewaar je chocolade ook buiten het bereik van je hond. Zet het op een hoge tafel in plaats van op de salontafel of een laag bijzettafeltje. Doe de chocoladeletters onderin de zak met cadeautjes en leg ze niet op de vloer. Loopt je hond ’s nachts door het huis? Stop chocolade dan goed weg en leg het niet onbewaakt in de schoen van je kind. Zorg ook dat strooigoed geen chocolade kruidnootjes of andere chocolade bevat, zoals kleine flikjes. Met strooien heb je namelijk geen controle over wat je hond van de grond eet.

Wat doet chocolade met je hond
Chocolade is zeer gevaarlijk voor je hond. Dat komt door de stof theobromine. Hoeveel wij als mensen dit ook binnen krijgen, het lichaam kan dit goed afbreken en dus hebben we er geen last van. Honden breken deze stof veel minder snel af, waardoor ze – zelfs al eten ze maar een heel klein beetje chocolade – snel een chocoladevergiftiging ontwikkelen. Dit uit zich in hijgen, kwijlen, versnelde hartslag, hogere temperatuur, diarree, meer drinken en plassen, rusteloosheid, hartritmestoornissen, coördinatieproblemen en duizelingen, spierspasmes en toevallen. Je hond kan er zelfs aan doodgaan.

Wat te doen als je hond chocolade eet
Laat je hond niet spugen door hem of haar zout te geven. Ook zout is heel gevaarlijk voor een hond. Wat je wel moet doen is je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Heeft je dierenarts geen dienst, dan is er altijd een vervangende arts paraat. De dierenarts zal je hond ook laten braken, maar dan met behulp van medicijnen. In de tussentijd kun je je hond wel Norit geven. De koolstof in Norit neemt de giftige stoffen op, zodat ze niet door het lichaam kan worden opgenomen. Heeft je hond heel veel chocolade gegeten dan kan de dierenarts je hondje opnemen in de kliniek voor een infuus en uiteraard ter observatie.

Nogmaals, voorkomen is beter dan genezen. Berg chocolade goed op en stop wat lekkers voor je hond in de zak van Sinterklaas of leg het onder de Kerstboom, zodat hij de verleiding van chocolade zeker zal weerstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.