maandag 17 april 2017

Goed doel: Ecomare

Vorige maand stond Zeehondencrèche Pieterburen in de spotlight in deze rubriek. Deze maand reizen we af naar het prachtige eiland Texel, waar ook een zeehonden en zeedierenopvangcentrum zit: Ecomare. Het opvangcentrum ligt in de duinen, vlakbij de badplaats De Koog. Naast opvangcentrum is er een bezoekerscentrum, winkeltje, een restaurant, een aquarium én je kan er prachtige wandeltochten maken door de duinen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Huilers & zieke zeehonden
Ecomare is vooral een plek waar babyzeehonden (huilers genoemd) en zieke, aangespoelde zeehonden naar toe worden gebracht. In het centrum worden zij verzorgd in het speciale opvangcentrum met quarantaine gedeelte. Via ramen kun je hier de kleine zeehondjes of zieke zeehonden bekijken en zien hoe goed er voor ze gezorgd wordt. Wanneer de dieren zijn aangesterkt verhuizen zij vanuit de quarantaine naar een bassin. Hier leren ze ook weer om achter een visje aan te zitten. Vooral de huilers leren er hun eigen eten “te vangen”. Kunnen zij dat, dan worden ze met elkaar teruggebracht naar de Waddenzee. Dit geldt natuurlijk ook voor opgevangen volwassen zeehonden, bruinvissen en zelfs zeevogels.



Vaste groep
In Ecomare leeft een vaste groep gewone en grijze zeehonden. Zij wonen in de bassins op het terrein. Deze dieren konden niet terug naar zee. Zo zwemt er een blinde zeehond rond, maar ook een jong dier dat niet zijn eigen eten kon vinden. Deze dieren mochten blijven in het opvangcentrum en kunnen symbolisch geadopteerd worden. Met zo een adoptie help je mee om de dieren te verzorgen die er wonen, maar ook die in de opvang terecht komen. De vaste groepen leven in drie bassins en worden tijdens educatieve en enthousiaste voederpresentaties aan de bezoeker voorgesteld.



Opvang en meer…
Naast opvangcentrum is Ecomare ook een informatiecentrum over de Waddenzee en Noordzee. In de Walviszaal geniet je van bijzondere schilderijen en skeletten van diverse walvissen (waaronder een bultrugwalvis en potvis). De interactieve displays leren je meer over walvissen en dolfijnen. Ook dat de mens meer gemeen heeft met een dolfijn dan je misschien zou denken… Verder is er een zaal met fossielen, kun je onder Ecomare genieten van een aquarium met hondshaaitjes, roggen en andere Wadden- en Noordzee bewoners en is er een tentoonstellingsruimte met wisselexpo’s. Op dit moment kun je er bijvoorbeeld genieten van De Waddenstad. Vanuit Ecomare loop je zo de duinen in waar je prachtige wandelingen maakt. Uiteraard kun je in Ecomare terecht voor een kopje koffie, thee, fris en wat lekkers in het gezellige restaurant. En in het winkeltje (ook te bezoeken zonder een toegangskaartje voor Ecomare te kopen) vind je de liefste zeehondenknuffels, lekkere Waddendrop, mooie ansichtkaarten en nog veel meer souvenirs.



Steun Ecomare
Met de aanschaf van souvenirs en je entreekaartje steun je tijdens je bezoek al Ecomare. Via een adoptie van een zeehond of bruinvis help je heel gericht mee. Je kan natuurlijk ook eenmalig doneren of periodiek donateur worden. Daarnaast is Ecomare heel blij met diverse spulletjes, zoals handdoeken.

Wat te doen bij een stranding?
Stel: je wandelt gezellig langs het strand bij De Cocksdorp, in de Slufter of in Noord-Holland bij Julianadorp en je komt een zeehond tegen. Dat kan zomaar. Soms is het dier alleen maar verdwaalt of ligt het lekker uit te rusten. Vermoed je dat het om een jong dier gaat dat zijn moeder kwijt is of dat het dier ziek is, bel dan Ecomare op. Ook bij twijfel mag je altijd bellen natuurlijk. Het telefoonnummer van Ecomare is 022-231 77 41. Hou mensen en honden op afstand van het dier, maar laat het niet alleen. Maak eventueel een filmpje of foto voor de mensen van Ecomare, zodat ze weten wat de situatie is.
Meer weten over wat te doen bij een stranding? Lees dan het artikel Eerste Hulp bij gestrande dieren aan zee van 4 juli 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.