maandag 3 april 2017

Hond Gezond: Goed beschermd tegen ongedierte

Wie een hondje heeft, is vast al eens in aanraking gekomen met een vieze teek in de neus of vervelende vlooien onder de staart. Teken en vlooien zijn enkele parasieten die leven van het bloed van gasthonden (of gastmensen). De beet en het bloed zuigen zelf geven jeuk en is nog tot daar aan toe. Maar er zijn parasieten die veel schade aan kunnen aanrichten bij je hond. Vooral teken brengen nare ziektes over op mens en dier. Gelukkig kun je veel doen om te voorkomen dat je hond door een teek of andere parasiet gebeten wordt. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Tekenziektes
De Ziekte van Lyme is het meest bekend als we het hebben over ziektes die teken over kunnen brengen. Rondom het Middellandse zeegebied komen ook andere teken voor (die zo sporadisch ook in Nederland te vinden zijn) die twee heel nare ziektes overbrengen. De ene is Basesiosis waarbij de rode bloedlichaampjes van je hond worden aangetast. De andere heet Ehrlichiose waarbij de witte bloedlichaampjes van de hond worden aangevallen. Een snelle ontdekking en verwijdering van de teek kan samen met antibiotica een fatale afloop voorkomen, maar het is beter om je hond zoveel mogelijk te beschermen tegen ongedierte.

Preventiemiddelen
Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om vlooien, teken, muggen, zandvliegen en andere laaghartige parasieten op een afstand van je hond te houden. Ga voor een goed advies naar je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Zij vertellen je graag meer over de verschillende tussen de preventiemiddelen en welke voor jouw situatie het beste is. Je kan kiezen voor:
Halsband: tegen vlooien en teken
Vloeistof, uitwendig aanbrengen: compleet product tegen onder meer vlooien, teken, zandvliegen en andere parasieten
Tabletten, inwendig: om mee te ontwormen
Spray & Shampoos, uitwendig: meestal alleen tegen vlooien of muggen, enkele varianten tegen teken en vlooien. Shampoo altijd antivlooi. Sprays ook voor tapijt te reinigen

Het beste product
Wat het allerbeste product is voor jouw situatie en je hond is heel persoonlijk. De een doet liever een band om bij de hond, de ander doet vloeistof in de nek. Het is een kwestie van uitproberen en een goed advies. Een hond die graag zwemt heeft bijvoorbeeld niets aan een vlooienband, maar zal ook minstens 24-48 uur moeten wachten met het nemen van een duik na gebruik van een vloeistof. Zelf gebruik ik een vloeistof, zo aangebracht en mijn hondje heeft er weinig last van.

Op gewicht
Let op: vloeistof bestrijding en tabletten (voor het ontwormen bijvoorbeeld) zijn gedoseerd op gewicht! Een kleine hond heeft minder nodig om helemaal beschermt te zijn dan een grote hond. Weet dus het gewicht van je hond voordat je een dergelijk preventiemiddel aanschaft. Weeg je hondje van te voren of neem hem mee naar de winkel. Dierenspeciaalzaken hebben vaak een weegschaal in de winkel. De dierenarts zal de hond altijd wegen voordat er preventiemiddelen (of medicatie) wordt voorgeschreven.

Volg de instructies
Een preventiemiddel werkt het beste als je de instructies van het product, de dierenspeciaalzaak of dierenarts nauwgezet opvolgt. Ieder product heeft een bijsluiter, lees deze voor gebruik aandachtig door. Bel bij twijfel de dierenarts of dierenspeciaalzaak nog even op.

Frequentie van beschermen
De meeste middelen zijn ongeveer na 4 weken uitgewerkt, mits anders aangegeven. Je kan er dan voor kiezen om het product wederom te geven of te stoppen. Als je stopt is je hond echter niet meer beschermt – hou daar dus rekening mee. Je kan je hond tijdens de lente- en zomermaanden beschermen en in de winter bijvoorbeeld niet. Maar het is ook mogelijk om alleen in de vakantie naar het buitenland gebruik te maken van deze middelen. Komt je hond weinig in bosrijk of struikachtige gebieden dan hoeft het geen probleem te zijn. Ik heb ervoor gekozen om mijn hondje het hele jaar door, iedere maand dus, een pipetje met vloeistof te geven in de nek. Ik ben veel met hem buiten, hij scharrelt graag in de tuin en hij gaat mee naar de dierentuin, dus een beetje extra bescherming vind ik wel fijn. Helemaal na een aanvaring met een teek aan het einde van de herfst een aantal jaren geleden…

Lente? Vlooien- en tekentijd!
Nu het mooie weer is aangebroken en we al zoveel prachtige warme dagen hebben gehad, kun je er zeker van zijn dat vlooien en teken ook weer uit hun schuilplaatsen zijn gekropen. Begin dus nu weer aan de preventie. Want voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?

Meer lezen over vlooien en teken? Check ook deze artikelen:

Hond Gezond
Weg met vlooien & teken



Hond Gezond
Vlooientijd



Hond Gezond:
Teken: bloedzuigende parasieten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.