donderdag 14 mei 2015

Heeft u wat aan te geven?

Op de Vakantiebeurs werd ik ineens staande gehouden door de Nederlandse Douane. Of ik wat aan te geven had. Uhm… alleen een fototas en een linnentas vol safari folder. O en mijn pen met kladblok natuurlijk. Nou, dan was het goed en mocht ik de stand betreden. Gelukkig was dit geen echte douane post, maar wel een heel belangrijke stand. Want er lagen heel wat spullen die mensen niet mee mogen nemen naar Nederland. Er lagen echt foute souvenirs waar je niet gelukkig van wordt. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Smokkelwaar
Dagelijks krijgt de Douane te maken met smokkelwaar, zo werd mij verteld op de stand door de twee dienstdoende douaniers. Helaas hebben ze het dan niet alleen om drank, tabak of drugs. Er wordt vaker kleding en andere accessoires het land mee ingenomen die zijn nagemaakt. Men probeert vaak dierenhuiden het land in te smokkelen of andere objecten die met wildlife crime te maken hebben. Soms worden er baby papegaaitjes gesmokkeld in pvc buisjes. De helft overleeft de reis niet eens. Dit werd in vitrinekasten aan de bezoekers van de beurs uitgebreid tentoongesteld. Zo lag er een leeuwenhuid compleet met kop in een namaak Louis Vuitton koffer op de stand, keek een opgezette cheetah je redelijk vuil aan en kon je nog meer inbeslaggenomen smokkelgoederen zien.

Foute souvenirs
Soms heb je echter niet door dat wat je koopt als souvenir ook een fout souvenir is. Wie heeft er vroeger niet een grote schelp of een mandje tropische schelpen mee naar huis genomen? Nu weten we dat deze schelpen eigenlijk gestroopt worden, waardoor de bewoners ervan ineens op de lijst met kwetsbare of bedreigde diersoorten komen te staan. Dat geldt ook voor koraal en ivoor. Maar als je een zilveren mok koopt in de vorm van een apenkop, dan kun je aan de buitenkant niet zien dat het eigenlijk een verzilverd hoofdje van een echt aapje is. Er lagen ook armbanden op de stand. Prachtige zwarte draden bij elkaar gehouden door zilveren kralen. De draden echter waren afkomstig van olifantenhaar. Een zeer fout souvenir dus. En zo gaat de lijst eigenlijk verder. Deze souvenirs – en meer – mag je niet mee nemen naar Nederland. Dat is gewoon verboden.

Douane app
Maar hoe weet je nu precies wat je wel en niet mee mag nemen naar huis – en of je te maken hebt met een souvenir dat ik verkregen door wildlife crime? Om je daarmee te helpen heeft de Douane een eigen app met allerlei handige reistips voor het vliegtuig, maar ook voor foute souvenirs. Je kunt er echt alles op terugvinden, zodat je zeker weet dat je je souvenirtje niet bij de Douane hoeft achter te laten als je op Schiphol komt. Handig om mee te nemen op reis. De app installeer je makkelijk op je iOS of Android telefoon of tablet en is helemaal gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.